”Hur kan det vara så orättvist?”

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 16 april, 2014

Det kom en läsarfråga:

Hej!

Hur kan det vara så orättvist? Jag är frisör och har haft enskild firma sedan tio år. Vi fick vårt första barn i december 2011. Jag var föräldraledig i 20 månader och började jobba igen i augusti 2013.

Eftersom jag varit borta ett tag så har jag tappat en hel del kunder. Även om jag sitter på salongen och hoppas på kunder sju dagar i veckan tio timmar per dag. Det är princip omöjligt att få samma villkor som en anställd som kan gå tillbaka och få sin 100-procentiga tjänst och behålla sin SGI med samma årsinkomst.

Vi fick barn nummer två nu i mars och jag har bara kunnat jobba i fem månader innan jag är föräldraledig igen. Och frågan är nu: Har Försäkringskassan rätt att basera min nya SGI på dessa fem månader jag hann jobba och inte något på min inkomst som jag hade innan första barnet?

Tycker det känns så orättvist mot en liten enskild firma som kämpar sig fram. Tänk om jag skulle bli riktigt sjuk och måste bli sjukskriven! Då skulle man ju aldrig klara sig.

Tacksam för svar!
Anna

Hej Anna!

Jag ringde Försäkringskassan och deras Mats Matsson som meddelar att du, som alltså har blivit gravid innan det har gått ett år och nio månader sedan din förra förlossning, har rätt till samma SGI som du hade innan du blev gravid, så länge du har skyddat din SGI.

Alltså: Om man är gravid på nytt innan det första barnet har uppnått ett år och nio månader så får man föräldrapeng beräknad på den gamla SGI:n.

Så jo! Du får samma SGI.

Men om det hade gått längre tid än ett år och nio månader så ser man till de fem månader som du hade jobbat, på din avsikt att fortsätta jobba och räknar upp inkomsten från de fem månaderna till ett helår.

Hoppas du har en bra föräldraledighet nu!

Ps. Har du också frågor kring SGI? Mejla mig på majastina@driva-eget.se