Tummen upp för nytt högkostnadsskydd

Camilla Björkman

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 20 oktober, 2014

Socialdemokraternas Mikael Damberg lovade för en och en halv månad sedan i ett debattinlägg på driva-eget.se att de skulle slopa andra sjuklöneveckan, för att minska småföretagarnas sjuklönekostnader.

Innan dess, i april i år, gick Annie Lööf ut med att hon ville införa ett nytt högkostnadsskydd för sjuklönekostnaderna, speciellt anpassat till småföretagare. Finansminister Magdalena Andersson sa då till mig när jag intervjuade henne att hon tyckte att det var synd att Lööf inte fått igenom förslaget om en slopad andra sjuklönevecka.

Nu totalvänder nya regeringen och Vänsterpartiet och väljer i stället Annie Lööfs förslag.

Vid första anblick kan det se ut som att regeringen väljer en billigare och enklare väg. I stället för de 1,5 miljarder kronor om året som deras slopad-andra-vecka-förslag skulle kosta tar de Centerns förslag som ”bara” kostar 360 miljoner.

I själva verket tror jag att de satt sig in i småföretagarnas verklighet, vilket jag är glad för!

Problemet med en slopad andra sjuklönevecka är nämligen att den framför allt gynnar stora bolag och offentlig sektor, vilket bland annat Svenskt Näringsliv flaggat för tidigare. Här är sjukfrånvaron som störst och folk är i större utsträckning borta mer än en vecka.

I ett litet företag är däremot sjukfrånvaron mindre – och kortare. Små företag gynnas därför mer av ett flexibelt system som kan sätta in efter två dagar, som med det nya högkostnadsskyddet.

Risken finns också att de 1,5 miljarderna ska finansieras med höjda avgifter för företagen. I praktiken innebär det att småföretag skulle behöva stå för storbolagens och offentlig sektors sjukfrånvaro. Inte bra alls.

I tidigare blogginlägg har jag efterlyst goda nyheter för småföretagarna från Stefan Löfven och regeringen, och det har de också gett oss idag. Därför ger jag tummen upp för förslaget som träder i kraft vid årsskiftet och säger: bravo – mer sådant!