<![CDATA[]]>

”Företagare skapar förutsättningar för jobb”

Camilla Björkman

Publicerades: 3 juli, 2012

Företagare och entreprenörer är otroligt centrala för att människor ska få ett arbete, sa statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i en intervju med P1 Morgon på tisdagen. Nu vill han satsa på forskning och innovation.

När statsminister Fredrik Reinfeldt intervjuades i Almedalen av P1 Morgon på tisdagsmorgonen svarade han på Svenskt Näringslivs kritik att regeringen skulle vara ”en fet katt” utan så många förslag:

– Kritiken följer på en vår där vi inte la in så väldigt många nya förslag i vår vårbudget, men vi förbereder ytterligare åtgärder i höst.

Reinfeldt framhöll att ”vi har marginaler som övriga Europa saknar och muskler där andra inte har det”, och att hösten kommer med satsningar på infrastruktur, forskning och innovation.

Att han kallat näringslivet för ett särintresse förklarade han med att organisationer i Sverige alla är exempel på olika typer av särintressen, som oftast vill ha mer insatser, skattesänkningar och utgiftssatsningar än vad det finns utrymme för.

– Jag vill understryka att de företagare och entreprenörer som utgör näringslivet skapar förutsättningar för jobb. Och de är otroligt centrala för att få samhällsekonomin att fungera och att människor ska få ett arbete.

Reinfeldt har tidigare kritiserat Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvens förslag om ett innovationspolitiskt råd med att ”man kan inte fika sig till fler jobb”. När han fick frågan hur det ska gå till i stället svarade han:

– Det går till så att du skapar förutsättningar för företagare och entreprenörer att överleva i en allt tuffare konkurrens, och att skapa förutsättningar för att de ska vilja lägga delar av sin produktion och utveckling här i Sverige.

Förslaget om ett femte jobbskatteavdraget, som skulle skett om det fanns utrymme i budgeten, kommer däremot inte att bli av just nu. Prislappen på 15 miljarder är för hög.

– Jag gör samma bedömning i år, givet att jag nu tycker att det är viktigt att kunna få fram resurser till forsknings- och innovationspropositionen och till infrastruktursatsningarna, sa Reinfeldt till P1 Morgon.

Lyssna på intervjun HÄR.