<![CDATA[]]>

Reinfeldt vill sänka bolagsskatten

Camilla Björkman

Publicerades: 4 juli, 2012

30 000 nya ungdomsjobb lovade statsminister Fredrik Reinfeldt när han talade i Almedalen på tisdagskvällen. Men för företagarna hade hans nyhet om sänkt bolagsskatt redan kommit under dagen.

När Fredrik Reinfeldt talade på tisdagskvällen på Moderaternas dag i Almedalen var det med budskapet att Moderaterna är det nya arbetarpartiet. Gång på gång upprepade han att alla jobb behövs.

Han målade upp ett Sverige där vi konkurrerar med teknik och kunskap i stället för billiga varor.

– Nu är det forskning, utveckling och innovation där vi möts i hård konkurrens. Mycket har förändrats, sa statsministern.

En stor del av talet ägnade han åt de nya Moderaternas ”hjältar” – skiftarbetarna. Framförallt är det unga kvinnor med utrikes bakgrund som jobbar inom vård och omsorg. Men även poliser, brandmän, hotellarbetare och busschaufförer som bidrar till att få Sverige att fungera, framhöll han med en flirt till S-väljarna.

Fredrik Reinfeldt talade även om ungdomsarbetslöshet och presenterade en ny så kallad jobbpakt, byggd på samverkan mellan stat, fack och arbetsgivare med syftet att stödja parterna att anställa fler unga – fast inte med dåliga villkor.

– Det kan betyda 30 000 eller fler anställningar här i Sverige, sa han.

För företagarna kom dock den presskonferens Moderaterna höll under dagen med mer matnyttigt. Här sa Fredrik Reinfeldt bland annat att bolagsskatten ska vara i höjd med andras länder, vilket betyder en fortsatt sänkning:

– Ska bolag stanna och skatta i Sverige måste vi göra en översyn och sänka bolagsskatten som många andra länder redan har gjort.

Någon exakt siffra nämnde han inte, men Anders Borg har tidigare pratat om en sänkning från 26,3 till 24 procent.

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström är dock som vanligt kritisk och menar att företagen skulle tycka att det var bättre med andra skattesänkningar.

– Arbetsgivaravgifter nämns ofta. Men vi har ju också problem med höga marginalskatter, både för låginkomsttagare och för de vassaste som kanske vill satsa en extra slant på ett nytt företag. Vi borde titta även på inkomstskatterna, säger han till Aftonbladet.

Investeringar i innovation, forskning och infrastruktur var andra saker som Fredrik Reinfeldt lovade att ta med sig till höstens budgetförhandlingar.