Klimathotet fokus i Romsons tal

Camilla Björkman

Publicerades: 3 juli, 2012

Inte helt oväntat handlade Miljöpartiets Åsa Romsons tal i Almedalen på måndagskvällen om miljön och klimathotet. Småföretagarna hamnade däremot i kulissen.

– För mig betyder Gotland förväntningar. Jag tänker tala om hur vi bygger framtidshopp i Sverige, började Miljöpartiets språkrör Åsa Romson sitt tal i Almedalen.

Hon hade tidigare under dagen gått ut med en momssänkning på bland annat skor- och cykelreparationer, vilket partiet menar leder till bättre inköp och mindre slit och släng.

Och en stor del av talet handlade just, inte oväntat, om miljön och klimatet.

Bland annat bjöd hon upp meteorologen Pär Holmgren på scenen för att berätta om dagens och framtidens klimathot.

Men småföretagandet fick inte särskilt mycket plats i Romsons tal, förutom när hon kom in på Sveriges trygghetssystem:

– Vi gröna tror också att trygga människor vågar mer, vågar utbilda sig till något nytt, vågar starta företag, vågar vänta tills de blir friska istället för att stressa tillbaks till jobbet och smitta kollegorna. Trygghet är billigt jämfört med otrygghet, både för individen och för samhället, sa hon.

Romson menade dock att trygghetssystemet numera är urgröpt och fullt med hål:

– Dessa hål drabbar varje dag sjuka och arbetslösa och deras familjer.

Hon talade om fattigdom i Sverige och om föräldrar som inte har råd att köpa glasögon till sina barn, något hon menade att regeringen lovat att ändra på.

– Jag skulle som en påminnelse till Fredrik Reinfeldt som ska prata här från scenen i morgon, lämna mina glasögon, sa Romson och la ner sina glasögon på scenen.

Hon kritiserade även regeringen för att vara för långsamma med att agera mot klimatförändringarna och här refererade hon till Sveriges företagare:

– Sverige har världens bästa förutsättningar för att ta verkligt klimatansvar. Vi har stora ytor för skog och jordbruk, vi har gott om blåsiga områden, vi har mycket rinnande vatten och vi har många innovativa företagare. Så vad väntar vi på?