<![CDATA[]]>

Tunt om företagande i Centerns tal

Gustaf Brickman

Publicerades: 7 juli, 2012

Näringsminister Annie Lööf pratade oväntat lite om företagande under sitt tal i Almedalen. I stället valde hon att prata om vikten av en förnyad Allians – Alliansen 2.0.

– När jag steg in på Rosenbad första gången för knappt tio månader sedan som nyvald partiledare och nyutnämnd näringsminister så var det många och blandade känslor som mötte mig. Trygghet. Sammanhållning. Framgång. Ansvar. Men jag saknade något. Från början kunde jag inte ta på det. Men efter ett tag förstod jag. Det saknades reformtempo. Reformiver.

Alliansen har tappat fart, menade Annie Lööf. Likt Jan Björklund talade hon om Kinas utveckling och landets stora forskningsparker, och att det var viktigt att Sverige hänger på.

– Jag besökte Kinas största forskningspark. Den ligger nära 68 universitet, inklusive två av de främsta i Kina. Idag är den en av 88 nationella forskningsparker. Över 10 000 företag finns där idag. De rustar. De utmanar. Här kan inte Sverige bara titta på.

Sverige behöver ett sprudlande näringslivsklimat, fortsatte Annie Lööf, och pekade på att oppositionens höjda skatter knappast var vägen dit.

– Frågan är vem som bäst förstår vad näringslivet vill ha. Vill näringslivet verkligen ha höjda skatter med över 20 miljarder om Socialdemokraterna får bestämma? Och om vänsterkamraterna får vara med i budgivningen blir skattesmällen än högre. Vill företagarna verkligen det?

Men i övrigt var det tunt med godbitar till Sveriges företagare i Centerledarens första tal i Almedalen. Hon talade om innovationer, näringslivsklimat och ett Sverige med större konkurrenskraft – men inget om hur en förbättrad småföretagarpolitik kan ta Sverige dit.