EU-stöd för företagare även i vinter

Elstöd för företag även i vinter – spana in nytt beslut från EU

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 20 november, 2023
Foto av: Adobe Stock

Du kan få elstöd även i vinter. Vissa av EU:s krisregler för företagare med höga energipriser förlängs nämligen även denna vinter. Det fattade EU-kommissionen beslut om under måndagen. Se hur det kan påverka dig!

Under 2023 har svenska företag haft möjlighet att ansöka om elstöd. Nu är det klart att EU förlänger krisreglerna som funnits under året. Reglerna har varit till för att kompensera företag för höga energipriser som varit verklighet sedan Rysslands krig i Ukraina.

Läs mer: Superguide: Ansök och bokför elstödet – så här gör du!

Därför förlänger EU elstödet

EU-kommissionen fattade under måndagen beslut om att förlänga reglerna till den 30 juni 2024. Detta för att det råder fortsatt osäkerhet kring kommande energikostnader i vinter.

– Det här ramverket har alltid varit tänkt att vara tillfälligt och begränsat i tid. Samtidigt finns osäkerhet inför den kommande vinterperioden, konstaterar konkurrensansvarige EU-kommissionären Didier Reynders i ett pressmeddelande.

Så påverkar kommande elstöd dig som företagare

Som företagare kan du alltså komma att få elstöd för att täcka energikostnader som ligger över nivåerna innan kriget.

Hur mycket högre priserna kommer att bli spår experterna om just nu. Tre experter som SVT har pratat med säger att förutsättningarna ser bättre ut.

Vi har gott om vatten i magasinen och Europas priser är mycket lägre nu… Det är många parametrar som gör att det produceras mer och billig el helt enkelt.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elhandelsbolaget Bixia till SVT

Vad tycker du om beslutet? Skicka gärna ett mejl med dina åsikter till oss på Driva Eget.