EU godkänner företagens elstöd – då kommer pengarna och så ansöker du

Josefin Wallin

Publicerades: 8 maj, 2023

Nu äntligen ger EU godkänt till förslaget om elstöd till våra svenska företag. Så här ansöker du om elstödet och då kommer dina pengar att betalas ut.

Nu händer det äntligen!

Nu äntligen ges företagens elstöd grönt ljus från EU:s håll. Inte en dag för sent om du frågar många företagare som drabbats av de kraftigt ökade elkostnaderna. Om allting går som planerat dröjer det inte länge innan pengarna ska kunna betalas ut. Energimyndigheten hanterar stödet till elintensiva företag – medan Skatteverket hanterar det ”vanliga” elstödet som kommer gå ut till företag i elområde 3 samt 4.

För att få elstödet krävs det att du ansöker om det. Vilka företag och organisationer som kan göra detta kan du läsa mer om längre ned. Ansökan görs hos Skatteverket och ersättningens storlek är i elområde 4: 79 öre per kilowattimme respektive 50 öre i elområde 3.

Läs också: Elstöd till ditt företag blir offentligt – svag sekretess orsaken

Men när kommer pengarna?

Dagens Nyheter skriver att om du i din ansökan till Skatteverket fyller i alla uppgifter korrekt och uppfyller alla krav kan du få utbetalningen så tidigt som i juni. Enligt regeringen ska du kunna ansöka från och med 30 maj för att kunna få ditt elstöd, via Skatteverkets hemsida.

Med andra ord väldigt långt efter när man i valrörelsens hetta lovade snabba elstöd. Även långt efter då Ebba Busch (KD) runt årsskiftet menade att stödet skulle vara företagen tillhanda ”inom kort”. Vilket också är hur kritiken mot hanterandet av företagens elstöd ser ut.

Vem kan ansöka om elstöd till företag och organisationer?

  • Näringsidkare och juridiska personer i elområde 3 och 4 kan ansöka om elstödet.
  • Det måste finnas ett giltigt elnätsavtal i elområde 3 eller 4 den 17 november 2022. Den som har tecknat avtal efter 17 november 2022 får inget bidrag.
  • För att ha rätt till elstöd måste företaget eller organisationen bland annat ha betalat alla skatter och lämnat in deklarationen i tid.
  • Företaget eller organisationen får inte ha vissa skulder hos Kronofogden.

Hur ansöker jag om elstödet?

Du kommer att kunna ansöka om elstödet via en e-tjänst som du når från Skatteverket. Enligt det förslag som finns kommer ansökningsperioden att vara från den 30 maj till och med den 25 september 2023.

Hur stort är elstödet?

  • Företag och organisationer i elområde 4 får 79 öre per förbrukad kilowattimme.
  • Företag och organisationer i elområde 3 får 50 öre per förbrukad kilowattimme.

Källa: Skatteverket