<![CDATA[]]>

4 vanliga företagsmissar – så undviker du dem

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 12 oktober, 2016

Några missar är extra vanliga hos oss småföretagare, och kan leda till skulder, för lite inkomster – och i värsta fall konkurs. Se vilka här –  och hur du undviker dem.

sonja_kollberg_brg_116Sonja Kollberg är företagsrådgivare på Expedition Framåt och projektledare på Företagsakuten vid Business Region Göteborg som sedan starten erbjudit stöd till över 1 400 enskilda företag.
– Företagets möjligheter att överleva ökar ju tidigare man söker hjälp hos oss, så det gäller att ta varningssignalerna på allvar, säger Sonja.

Här listar hon 4 vanliga missar – och hur du undviker dem.

Miss 1: Du får likviditetsproblem
– Den största missen är ofta att företagare inte har tillräckligt med pengar för att betala sina skulder, hyra, löner och sina leverantörer. Ofta blundar man för problemen för länge och tror att pengarna ska komma in. Ibland hamnar man där oförskyllt, på grund av sjukdom eller att en leverantör inte betalar till dig. Det är inte alltid företagarens fel, säger Sonja Kollberg.

Lösning:
– Ta kontakt i tid – prata med de som du är skyldig pengar. Berätta för din leverantör hur läget ser ut, fråga om ni kan avvakta med betalning några veckor. I regel brukar inte det vara några problem. För att undvika att överhuvudtaget få likviditetsproblem bör du ta hjälp och få råd direkt när du startar eget, skaffa dig kompetens och kunskap som behövs för att bilda företag. Gå en starta eget-kurs och se vad som gäller. De pengar som kommer in är inte dina förrän du har betalat skatt, moms, skulder och dina leverantörer.

 

Miss 2: Du tar inte rätt betalt
– Kanske börjar ditt företagande som en hobbyverksamhet och sedan upptäcker du att du kan driva företaget på heltid. Då kan det vara svårt att se sitt eget värde. Många företagare kommer till oss och säger: “Jag har så mycket att göra, men får ändå inte ihop ekonomin.” “Vad tar du betalt?” frågar vi då och svaret är ofta alldeles för lite.

Lösning:
– Se på vad som är ett marknadsmässigt pris, gör en omvärldsanalys eller marknadsundersökning för dina produkter eller tjänster. Räkna också på hur mycket du har sålt eller hur många timmar du har jobbat. Höj ditt pris och ibland kan du behöva göra det successivt om du har legat alldeles för lågt.

 

Miss 3: Du har ett alldeles för stort lager
– Att företagare har hyllvärmare kan bero på många olika anledningar. Felbedömningar eller att du har haft blomstrande affärer tidigare, men nu är de färre.

Lösning:
– Man får göra ett ekonomiskt överslag, ta hjälp av någon som tittar över din bokföring och ditt lager. Ta in någon extern som ser över om du gör rätt. Har du rätt balans i din ekonomi? Det är lätt att bli hemmablind.

 

Miss 4: Du är beroende av en viktig kund
– Det är lätt hänt för många företagare att förlita sig till en enda kund. Men lägg inte alla ägg i samma korg!

Lösning:
– Sprid ut dina risker och ha flera kunder. Då är du inte så skör om du tappar en.

 

Läs också:

Man som sitter vid ett bord framför en dator..

5 tips – Så hanterar du ett misslyckande

Det är oundvikligt, ibland gör du fel – och ibland fungerar inte din affärsidé. Så här går du vidare och gör något bra av nederlaget.

5-superföretag

5 superföretag – som nästan misslyckades

Känns det som att alla andra gör succé omedelbart, bara inte du? Tänk om! Här är fem företag som höll på att gå omkull – men idag är bland de största i världen

paolo_webb

Paolo Roberto: “Lås inte in er i rädslans fängelse”

Han har gått från “Kungen av Kungsan” till att ha 200 anställda och 13 företag. På Driva Eget-dagen uppmanade Paolo Roberto alla att våga misslyckas. Läs mer här!