<![CDATA[]]>

Svårt att låna för utlandsfödda företagare

Camilla Björkman

Publicerades: 14 oktober, 2010

Företag som drivs av personer med utländsk bakgrund har ökat med 75 procent sedan 2001. Men de har mycket svårare att få lån och krediter, visar en ny rapport.

Det är Tillväxtverket som på regeringens uppdrag undersökt antalet företag som startats av utlandsfödda personer. De fick fram att antalet ökat med hela 75 procent under åren 2001-2008, från 4 400 till 7 700 företag. Antalet utlandsfödda företagare ökade med 22 procent, från 60 800 år 2005 till 74 100 personer under det första kvartalet 2010.

En skillnad mellan utlandsfödda företagare och svenska är att fler driver sin firma som egenföretagare. Det kan vara en orsak till att de har svårare att växa.

Men de som verkligen sätter käppar i hjulen för utländska företagare är bankerna. Samma undersökning visar nämligen att det är betydligt svårare för utlandsfödda företagare att få lån och krediter, jämfört med företagare som har svensk bakgrund.

På en konferens i Malmö anordnad av Internationella Företagarföreningen i Sverige (IFS) diskuterades just den här problematiken. Zoran Slavnik, forskare på institutet för samhälls- och välfärdsstudier vid Linköpings universitet, berättade bland annat om hur en framgångsrik Malmöföretagare fick ett helt annat bemötande hos sin bank än svenskfödda:

– Han var bankkontorets största kund och behövde låna 6 miljoner kronor för att utöka företaget. Men banken krävde att han skulle ordna 50 procent i eget kapital i stället för 20 procent som de vill ha i vanliga fall.

Gunilla von Platen, riskkapitalist och grundare av Xzakt kundrelation, är en av Sveriges framgångsrika, utlandsfödda företagare som inte fick lån av banken – men som idag omsätter hundratals miljoner.

– Jag sade upp mig från en mycket bra tjänst, sålde allt från möbler till smycken och satsade pengarna i min nystartade verksamhet. Jag blev idiotförklarad och fick inga lån i bank – de förstod inte hur tjänstesektorn fungerar. Till slut lyckades jag i stället få ett lån av ett fastighetsbolag, säger hon till Handelskammartidningen.

Läs Gunilla von Platens bästa företagarråd här.