<![CDATA[]]>

Hovrätten skärper nu vägledande dom mot blufföretag

Anders Nyman

Publicerades: 28 november, 2013

Hovrätten över Skåne och Blekinge slår fast att två av de tre åtalade i härvan med blufföretaget Företagslansering Sverige AB är skyldiga till grovt bedrägeri. Åklagaren är nöjd över domen.

Under namnet Hittaföretagen drog Företagslansering in 23 miljoner kronor på att ringa upp företagare och hävda att ett tidigare prova på-avtal löpt ut. De som protesterade mot kraven på tiotusentals kronor hotades med inkasso och kronofogden.

I tingsrätten friades två av tre åtalade. Åklagaren Tord Josefsson, som endast tack vare sin envishet lyckats driva målet till domstol, såg dock domen som en seger. Rätten hade ansett att Företagslansering på intet sätt bedrivit någon seriös verksamhet, utan att det handlade om grovt bedrägeri.

Den bedömningen gör nu även hovrätten. Den 26-åring som dömdes till ett år och sex månaders fängelse i tingsrätten fälls nu även för utpressning och försök till utpressning i flera fall. Straffet höjs till två år och sex månader i fängelse.

Tack vare en bandinspelning av ett säljsamtal fälls också en tidigare friad 30-åring för grovt bedrägeri i ett fall. Straffet blir dock bara villkorlig dom och böter. Dessutom ska han betala skadestånd till den lurade företagaren.

Den man som officiellt stått som företrädare för Företagslansering frias dock igen, eftersom det inte gått att bevisa att han varit delaktig i bedrägerierna.
– Jag är jätteglad och nöjd, säger åklagare Tord Josefsson till Driva Eget om hovrättsdomen.

– Jag hoppas och tror att domen kommer vara en mycket god vägledning för framtiden. Det är mycket intressant att man nu dömer även för utpressning, och att man dömer för bedrägeri i fler fall än i tingsrätten.

I februari börjar rättegången i hovrätten mot den 37-åring som Tord Josefsson menar var hjärnan bakom upplägget med Hittaföretagen. 37-åringen friades i tingsrätten.