<![CDATA[]]>

Vad ska jag göra om jag lurats av Min adressändring?

Redaktionen

Publicerades: 25 februari, 2015

Driva Eget har fått in tre olika frågor från läsare som känner sig lurade av Min adressändring. Expertens svar: Bestrid kraven, vägra betala och låt er inte skrämmas. Läs hur du gör här!

Flera läsare har hört av sig och upplever att de blivit lurade av sajten minadressandring.se.

  • En läsare hade redan ändrat sin adress hos Skatteverket och var ute efter att få eftersändning när de hamnade på den kritiserade sajten. Nu hotar Min adressändring att skicka hen till Kronofogden om fakturan inte betalas.
  • En annan läsare skriver att hen inte fått någon faktura utan bara en påminnelse en månad senare. Den adressändring som påbörjades på sidan ska inte ha slutförts, men vid kontakt med Min adressändring svarar ”Johan”: ”För att ni skall kunna bestrida fakturan behöver ni inkomma med laglig grund för detta”.
  • Den sista läsaren känner sig lurad av upplägget på sidan och undrar om fakturan måste betalas.

Här är experten Anders Nymans svar:
Till samtliga vill jag säga: Bestrid kraven, vägra betala och låt er inte skrämmas.

I förra svaret (10/2) som du kan läsa här angående Min adressändring påpekade jag att tjänsten var van kopia av tidigare kritiserade Adressavisering läs mer här, med några ändrade detaljer. Jag skrev att presentationen av Min adressändring fortfarande var vilseledande eftersom det på förstasidan stod ” ”Min adressändring har som uppdrag att verkställa och bevaka ändringar i folkbokföringen”.

Den texten har nu, någon gång efter 10 februari, ändrats. Nu står det istället ”Min adressändring bistår med verkställandet av flyttanmälningar och bevakar ändringar i folkbokföringen”, vilket inte på samma uppenbara sätt får det att verka som att sajten har ett officiellt uppdrag på något sätt.

Informationen på minaressandring.se kan dock fortfarande missförstås, särskilt detta stycket för den som är ute efter att beställa aftersändning av posten:

”Ska du flytta kan du anmäla Säker adressändring så att din post inte går förlorad till obehöriga. Det är alltid viktigt att rätt post når rätt mottagare. För att kunna få en Säker adressändring måste du beställa flyttanmälan med Säker adressändring mot en avgift”.

Eftersändning av sin post beställer man dock via företaget Svensk Adressändring.

Att sidan återigen mildrats i sin vilseledande utformning har dock ingen betydelse för de tre läsare som redan lurats innan dess – och nytillkomna kunder har ju alltid 14 dagars ångerrätt. Den som vilseletts att ingå ett avtal, eller ingått ett avtal med fel part på grund av misstag, kan med stöd av avtalslagen i en tvist hävda att avtalet bör ogiltigförklaras.

Vad kan då Min adressändring göra? Naturligtvis kan Sydmetod AB, företaget bakom tjänsten, fortsätta att skicka hotfulla påminnelser eller krav stämplade ”inkasso”. Sådana är det bara att bestrida på samma sätt som tidigare, exempelvis med hänvisning till att du blivit vilseledd att ingå avtalet.

Sydmetod kan även vända sig till Kronofogden och skicka in en så kallad ansökan om betalningsföreläggande. Det kostar dem 300 kronor – och allt du behöver göra är att svara på det brev du får från Kronofogden och förklara att du bestrider kravet. Då kan Kronofogden inte gå vidare.

Struntar du i att svara Kronofogden kommer däremot myndigheten att meddela ett så kallat utslag, vilket innebär att de slår fast att skulden är riktig, och kan driva in den exempelvis genom utmätning. Då  – men först då – får du vad kreditupplysningsbolagen kallar en betalningsanmärkning.

Om du bestrider alla krav har Min adressändring bara ett sätt att få betalt: Att stämma dig i den tingsrätt där du bor. Det kostar dem 900 kronor i ansökningsavgift, och det är sedan upp till dem att bevisa att ett avtal ingåtts. Skulle du förlora en sådan tvist måste du stå för ansökningskostnaden, plus eventuellt en timme av motpartens ombudskostad, motsvarande ca 1500 kronor. Några ytterligare rättegångskostnader blir det inte i mål som rör så små belopp. Och skulle du förlora får du ändå inte någon betalningsanmärkning – så länge du betalar.

Risken att Min adressändring skulle gå till tingsrätten får betecknas som ytterst liten. Den här typen av ljusskygga företag gör sitt bästa för att hålla sig undan det rampljus en sådan rättegång skulle innebära, eftersom de vet att bland annat Driva Eget skulle sätta sig på åhörarbänken.

Anders Nyman