<![CDATA[]]>

8 tecken på att du är ett kontrollfreak

Ebba Arnborg

Publicerades: 18 november, 2014

De flesta vet inte om att de är ett kontrollfreak utan tror att de hjälper både andra och sitt eget företag – när det i själva verket är tvärtom. Är du en av dem? Här är åtta säkra tecken.

Händer det att du tänker: ”Åh det är bäst jag gör det här – så att det blir rätt”? Eller att du avbryter din medarbetare med: ”Förlåt, men om jag bara får komma med lite konstruktiv kritik”?

Då är risken hög att du låter stress styra ditt beteende. Ofta försöker vi hantera tankar som ”Om det här inte blir perfekt så kommer firman gå under” genom att ta kontroll över situationen och styra andra.

Kanske förstör du till och med för ditt företag genom att låta en irrationell längtan efter perfektionism ta över?

Här är 8 tecken från amerikanska sajten Inc.com på att du har drabbats av kontrollsjukan:

1. Du påpekar andras brister
Du tror att andra skulle må bättre av att ändra på sig. Så du försöker ”hjälpa” dem på traven genom att påpeka det. Igen och igen. Och igen.

2. Du petar i detaljer
Du detaljstyr andra för att de ska passa in i dina (ofta orealistiska) förväntningar. Du tror på perfektion – och det borde alla andra också göra.

3. Du dömer andras beteende som ”rätt” eller ”fel”
Du tycker ofta att andra gör ”fel”, och hanterar det genom att passivt-aggressivt ignorera dem tills de gör ”rätt”.

4. Du ger konstruktiv kritik – för att få det på ditt sätt
Du använder ”konstruktiv kritik” som ett sätt att få igenom din egen agenda, eftersom ditt sätt att göra saker alltid är rätt.

5. Du anpassar dig till andra
Du lyssnar hela tiden efter vad andra tycker, och ändrar den du är och det du tycker för att få andra att acceptera dig. Istället för att vara dig själv försöker du kontrollera andras uppfattning om dig.

6. Du förklarar vad andra menar
När ni är flera som pratar händer det att du avbryter en person för att själv förklara – eller förkasta – för de andra vad den säger.

7. Du katastroftänker
Du använder katastroftänkande för att försöka påverka andra att ändra på sig och göra på ditt sätt – för ”tänk om”.

8. Du vill veta – och förstå
Du blir alldeles tokig av hemligheter, googlar spoilers av filmen du tittar på och avskyr att att inte förstå – eller inte veta – allt.

Kort sagt: du tror att genom att ändra andra så blir du själv lyckligare. På så sätt gör du andra ansvariga för hur du mår.

Lösningen då? Utgå istället från dig själv. Tillåt dig själv att vara svag, att inte klara allt och våga vara ärlig med vem du är.

Var realistisk i dina förväntningar på andra, inse att de också kan ha bra synpunkter och kunskap – och sluta försöka få igenom din egen vilja med hjälp av lömska taktiker som katastroftänkande och passivt-aggressivt beteende.

Uppdaterad 2015-07-12