<![CDATA[]]>

Rusta företaget för vinterkräksjukan

Camilla Björkman

Publicerades: 10 december, 2010

Vinterkräksjukan är på ingång – enligt Smittskyddsinstitutet är det bara en tidsfråga innan den slår ut på allvar. Alla småföretagare vet problemet med anställda som är sjuka. Här är därför råden som håller din firma frisk.

I år kommer vinterkräksjukan senare än i fjol, vilket kan bero på att vi lärde oss att vara extra noga med handhygienen när svininfluensan härjade förra året.

Enligt Smittskyddsinstitutet är antalet insjuknade inte tillräckligt många för att vinterkräksjukan kan anses ha dragit igång på allvar. Men det är bara en tidsfråga: 

– Efter att ha minskat lite i förra veckan ser vi nu att antalet fall ökar igen och är betydligt högre än för ett par veckor sedan, säger Anette Hulth, datavetare på avdelning epidemiologi på Smittskyddsinstitutet, till SvD.

Drabbas du eller dina anställda är risken att ni smittar varandra mycket stor. Normalt smittar man i upp till två dygn, ibland längre.

För att undvika att bli smittad ska du och dina anställda:

  • Alltid tvätta händerna noga, framför allt före måltider och efter toalettbesök
  • Använda flytande tvål och pappershanddukar på ställen där många är samlade, till exempel skolor, förskolor, arbetsplatser och andra offentliga miljöer
  • Undvika att äta av bufféer där många personer kommer i kontakt med maten
  • Undvika att besöka magsjuka personer.