<![CDATA[]]>

Ta en promenad – och få nya idéer

Redaktionen

Publicerades: 31 oktober, 2012

De bästa idéerna kommer inte när du sitter och gnuggar geniknölarna på företaget – utan när du gör något helt annat. Så ut och ta en promenad när du tycker att du sitter fast.

En promenad är bästa sättet att komma på nya idéer. Det visar resultatet av en webbundersökning på Visma Infoline. En tredjedel av alla som svarat säger att det är under promenader.

Andra blir kreativa på helt andra platser. Tolv procent uppgav att det var i sängen – antingen i drömmen eller i vaket tillstånd. Däremot är det ingen höjdare att sitta på jobbet och försöka värka fram nya idéer. Endast 7 procent tyckte att de var mest kreativa där. Till och med bilen framkallar mer kreativitet (9 procent).

Andra tillfällen för idékläckning är träningspass (5 procent), duschning (5 procent), toalettbesök (4 procent) och allra sist semesterresor (3 procent).

Men frågan är om det är den plats man befinner sig på som påverkar kreativiteten, eller om det är något annat. De flesta forskare anser att människan samt den psykiska och sociala miljön har störst betydelse för kreativiteten.

Enligt forskarna har hjärnan och tankearbetet visserligen betydelse vid kreativa processer, men minst lika viktigt är det med nyfikenhet, engagemang och lust. Utan dessa lustbetonade faktorer är det svårt att vara kreativ, därför är det viktigt att ge utrymme för både hjärta och hjärna om man vill skapa goda förutsättningar för kreativitet. Detta finns att läsa på forskning.se, en nationell webbplats för forskningsinformation.

Drygt 500 personer svarade på undersökningen.