Hårdare regler för företag som hamnar hos Kronofogden med sin elräkning

Josefin Wallin

Publicerades: 15 december, 2022
Foto av: Adobe Stock

Rejäl ökning – tusentals företag vars elräkning lämnats vidare till Kronofogden. Dessutom är det hårdare regler för företag som hamnar hos Kronofogden än privatkunder – Driva Eget förklarar.

Företag drabbas av hårdare regler?

Inte många vet att företag omfattas av hårdare regler hos Kronofogden

Inte alla företagare är medvetna om att företag omfattas av hårdare regler när det kommer till Kronofogden. Medan en privatperson har en chans att betala in sin skuld för att slippa anmärkning, får företagen en anmärkning direkt. En anmärkning hos Kronofogden blir en konsekvens som många företag kommer få ta med sig ur den här elkrisen. Att det dessutom sker under en lågkonjunktur är dubbelt illa för företag och småföretagare i redan ansträngda ekonomiska tider. Att som företag få betalningsanmärkningar är någonting som ger negativa effekter, även efter vi lämnar lågkonjunkturen bakom oss. Då detta innebär att företaget kommer få svårt att exempelvis ta lån för att utvecklas, investera eller annat. I värsta fall innebär det att många företag drabbas av både betalningsanmärkningar och skulder som släpar.

Läs mer: Elstöd (delvis) godkänt – så mycket får du!

Behovet av elstöd stort för företag

Elstödet kan därmed bli en räddning för många företag som står på tröskeln till att inte kunna betala sina elräkningar i vinter. Här kan elstödet vara avgörande för huruvida en företagskund behöver lämnas vidare till Kronofogden av sitt elbolag – eller ej. Att regeringen nu meddelat att elstödet dröjer för företag blir därmed dubbelt bistert.

Läs mer: Elstödet: Hushållen först men inga pengar innan jul – företagen får vänta?

Stor ökning – företagskunder hos Kronofogden med elräkning

SVT Nyheter rapporterade att ärendena hos Kronofogden där företagskunderna hamnat här på grund av sina elräkningar – ökat med hela 28 %. Då ska man också komma ihåg att dessa siffror är rapporterade i november. Vilket innebär att elkrisen fortsatt påverka företag negativt och vinterkylan dessutom gjort sitt intågande. Siffrorna är därmed högst troligt än bistrare nu än då. I samband med att man uppmätte hur många företagskunder som elbolagen skickat vidare till Kronofogden, kunde man också se att det i november rört sig om 50 miljoner kronor – en fördubbling jämfört med i fjol.

– Hela situationen i samhället är väldigt ansträngd. Inflationen och räntorna går upp. Samtidigt ser vi att de höga elpriserna drabbar alla, inte minst företagen, säger Davor Vuleta som är analytiker på Kronofogden till SVT Nyheter.