<![CDATA[Foto: Mostphotos]]>

7 tips – Bli konsulten alla vill anlita

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 10 oktober, 2014

Konsultbranschen är stekhet, och har framtiden för sig. Bli specialist, överleverera och putsa skorna – här är expertens tips för hur du lyckas i konsultbranschen.

emanuelPå bara några decennier har konsultrollen blivit en av de vanligaste yrkesbenämningarna för tjänstemän, inte minst på grund av den expanderande IT-branschen. Konsultrollen är också vanlig inom exempelvis Human Resource, finans och kommunikation.

Emanuel Lipschütz började arbeta som konsult i egen firma redan under gymnasiet. Efter nästan två decennier i rollen är han idag VD för konsultföretaget Netsafe.
– Jag tror verkligen att konsultyrket är ett framtidsyrke. Förändringar i företag kräver konsulter, både kompetensmässigt för att ta in kunskap som inte finns internt och för att täcka resursbehovet som uppstår när förändringar ska genomföras. Och förändringstakten i företag, omorganisationer och företagsförvärv ökar som bekant, säger han.

Här är Emanuel Lipschützs bästa råd för hur du lyckas i konsultbranschen.

1. Bli specialist
Ringa in ett område och ha som ambition att bli främst på det. En specialist finns det alltid plats för eftersom företag och organisationer som tar in en konsult gör det för att man vill göra rätt från början.

2. Överleverera
Gör inte bara en leverans. Gör även det där lilla extra. Och fortsätt med det. Det är det som gör att du sticker ut och blir uppringd igen.

3. Förstå kundens behov
Du måste lära dig förstå kundernas verksamhet. Hur ser det ut? Vilka är deras utmaningar?

4. Skärskåda din leverans
Ha en tydlig bild av vilken affärsnytta du levererar till din kund. Vad kan du ge kunden för värde i din leverans?
– Det är viktigt. Min erfarenhet är att det är särskilt många tekniker som glömmer bort det, säger Emanuel Lipschütz.

5. Fortsätt lära dig saker
Du blir aldrig färdiglärd. Ha en målsättning med vart du vill komma och följ en utbildningsplan.

6. Vässa din presentation
Lär dig svara på varför kunden ska välja dig och ditt företag! Det är avgörande för om du lyckas som konsult eller inte.

7. Putsa skorna
Ge en professionell presentation rakt igenom – var hel och ren och kom alltid i tid.

Uppdaterad 2015-11-06