<![CDATA[Tawfik från Israel och hustrun Hanaa från Palestina räddar lanthandeln när de stora jättarna sviker. Foto Kristina Wirén]]>

De rycker in där jättarna lämnar landsbygden

Redaktionen

Publicerades: 28 oktober, 2015

Paret Tawfik och Hanaa flydde från Israel och Palestina och har sedan de kom till Sverige räddat flera små matbutiker runt om i landet. Läs deras historia här.

Tawfik från Israel och hustrun Hanaa från Palestina räddar lanthandeln när de stora jättarna sviker. Sölvesborg, Timmernabben, Nävragöl, Kungsäter, Fågelfors, Mariannelund och Silverdalen är orter där de har gripit in.

Tawfik och Hanaa Ghosheh kom på 16:e plats över tidningen Lands 100 hetaste lantisar 2013. Då hade de redan räddat flera butiker och sedan dess har det rullat på. Nu har även tidningen Entreprenör uppmärksammat paret.

Flydde till Sverige
Tawiks och Hanaas
 historia tar sin början 2000 på Västbanken, då Tawik frågade en kvinna om vägen. Kvinnan var Hanaa och de blev ett par. Eftersom Tawfik är israel och Hanaa palestinier var deras kärlek förbjuden och hon flydde till Sverige, Tawfik kom efter.

Gick bra direkt
De hamnade i Blekinge och började bygga upp en kedja av mataffärer. Tawfik var erfaren efter att ha drivit sju butiker utanför Jerusalem. I Sölvesborg låg den första affären som Hanaa och Tawfik tog över.
– Märkligt nog gick det bra direkt för oss, säger Hanaa, i en intervju med tidningen Entreprenör.

– Vi lyckades fördubbla omsättningen på en månad, säger Tawfik.

Men det är inte helt enkelt att få lönsamhet i småbutiker. Tawfik anser att det största hindret är det svenska systemet med grossister.
– I Israel och USA och de länder jag har erfarenhet från måste grossisten komma och kyssa handlarens hand och be om att få leverera varor till handlaren. Men i Sverige är det precis tvärtom. Här måste handlaren kyssa grossistens hand och be om att få handla av grossisten, säger Tawfik.

Läs hela artikeln på Land.se Text av Torbjörn Österholm