<![CDATA[]]>

Deras affärsidé: snabbare lån till småföretagare

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 31 augusti, 2015

Två dygn efter ansökan ska småföretagare kunna få nytt kapital, det är nya uppstartsföretaget Monetise affärsidé.

Att få banklån är inte alltid enkelt för småföretagare och det problemet har uppstartsföretaget Monetise tagit fasta på. Tjänsten har funnits på marknaden sedan i maj i år. 

– Ganska många har redan hittat oss men det är först nu vi satsar eftersom vi fått in Avanzas tidigare vd Niclas Storåker som extern investerare. Vi började med egna medel, säger Oliver Mohseni, Monetise vd och en av bolagets fem grundare.

Tanken är att småföretagare som vill investera i sin verksamhet kan ansöka om extra finansiering hos Monetise. De går då igenom hur verksamhetens kassaflöde, via kortförsäljning, varit de senaste 12 månaderna. Lånet baseras på hur stora kortintäkter man som småföretagare har varje månad.

– Man kan säga att det är som ett förskott på din framtida kortförsäljning, säger Oliver Mohseni.

Krediten kostar 10 procent i avgift, vilket kan jämföras med bankens ränta som kan ligga mellan 3-10 procent och Almis ränta som ligger mellan 5-9 procent.

Krediten betalas igen som en andel av låntagarens dagsförsäljning.

– Lånar jag 50 000 kronor så betalar jag tillbaka 55 000. Du vet direkt hur mycket du ska betala varje dag, säger Oliver Mohseni.

Enligt honom är Monetise kunder främst småföretagare inom handeln, som caféer och frisörer. Man siktar på att kunden ska betala tillbaka sitt lån på sex månader.

– Vi vill småföretagaren ska investera och sedan ganska snabbt bli skuldfri.

Företaget är registrerat hos finansinspektionen.
– Andra som ger lån, till exempel banker, tittar mycket på vilka säkerheter låntagaren kan ge. Vi tittar bara på kassaflödet och kommer inte kunna kräva låntagaren på sin bostad som ju en bank skulle kunna göra. Det är bättre för oss ju bättre det går för kunden.

Även betaltjänsten Izettle har nu en liknande lånetjänst på gång. Till dem kommer småföretagare däremot inte skicka en ansökan om lån utan Izettle skickar själva ett erbjudande till de kunder som de anser kunna klara av att betala tillbaka lånet.

Läs mer: