<![CDATA[]]>

Ger 100 000 dollar för att sluta skolan och starta företag

Camilla Björkman

Publicerades: 2 juni, 2011

Riskkapitalisten och entreprenören Peter Thiel betalar studenter i USA att hoppa av skolan och driva företag i stället. Syftet är att visa att man inte behöver betyg för att vara entreprenör.

Hoppa av plugget och starta företag i stället – med 100 000 dollar i bidrag. Det erbjuder nu Peter Thiel, grundare av Paypal och en av Facebooks första investerare, amerikanska studenter.

Genom hans stiftelse, Thiel Foundation, får 24 studenter under 20 år ett stipendium på 100 000 dollar. Då måste de hoppa av skolan under två år och i stället satsa på att starta eget företag.

Över 400 ansökningar har kommit in till stiftelsen i första vändan. Några av de utvalda projekten är tänkande hushållsrobotar och en sajt för musikälskare som vill hitta spelningar att gå på. Några av de utvalda entreprenörerna lämnar utbildningar på Harvard och Stanford, uppger sajten NPR.

”Vi hoppas att de ska hjälpa ungdomar över hela världen att förstå att man inte behöver betyg för att starta ett företag”, skriver stiftelsens chef James O'Neill om projektet i ett pressmeddelande.

Trots att Peter Thiel själv har dubbel examen i filosofi och juridik anser han att idéer kan utvecklas mycket snabbare i en startup-miljö än på ett universitet. Det amerikanska utbildningssystemet menar han är överskattat och har tagit formen av en bubbla.

– En sann bubbla är något övervärderat som människor tror på intensivt. Utbildning kanske är det enda människor i USA fortfarande tror på, säger Peter Thiel till startup-bloggen Tech Crunch.

– Att ifrågasätta utbildning är riktigt farligt, det är som att berätta för världen att det inte finns någon tomte.