<![CDATA[]]>

Historisk räntesänkning: ”Dags att pruta i banken”

Ebba Arnborg

Publicerades: 12 februari, 2015

Riksbankens historiska beslut om minusränta är bra för både företagare och villaägare, menar Anders Andersson: ”Men nu gäller det att vi sätter press på bankerna”.

I dag tog Riksbanken ett historiskt beslut: den svenska reporäntan sänktes till rekordlåga -0.10 procent. Även Riksbankens prognos för räntebanan justerades ner. Nu räknar Riksbanken med en reporänta på -0.11 för nästa kvartal och -0.12 under första kvartalet 2016.

Riksbankschefen Stefan Ingves uteslöt inte att det kan komma fler åtgärder, inklusive räntesänkningar, i framtiden.
– Jag utesluter ingenting i dagsläget givet att världen nu är helt annorlunda. Vi kan gå mycket lägre om vi behöver. Det är långt ifrån den nedre gränsen, sa Stefan Ingves på presskonferensen efter räntebeskedet.

Anders Andersson kommenterar den historiska räntesänkningen i ett nytt blogginlägg här på driva-eget.se:
”Vi företagare och konsumenter har ett bättre förhandlingsläge. Sänker bankerna inte räntan efter torsdagens beslut gäller det för oss att pruta till oss en sänkning.” skriver han i blogginlägget och fortsätter: ”Många villaägare tycker att de är nöjda med den ränta de får av banken, men i själva verket kan de känna sig lurade av banken.” Här är argumentet för att sänka räntan.

Dessutom konstaterar han att de fyra storbankerna tillsammans gjorde en vinst på ofattbara 85,4 miljarder kronor förra året. ”Över 35 miljarder går tillbaka till ägarna i form av höjda utdelningar.” skriver han och tillägger: ”Jag tycker i princip att det är bra att företag har stora vinster som ger muskler för investeringar. Men det får väl ändå vara någon måtta.” Här är anledningen till att storbankerna kan redovisa rekordvinster.

Få argumentet för att sänka ränta, anledningen till att bankerna kan redovisa rekordvinster, och läs om risken för bostadsbubbla – Läs Anders Anderssons hela kommentar här!