<![CDATA[]]>

Så blev lånet blev ett klipp för Jessica

Ingrid Kindahl

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 6 januari, 2016

När Jessica Svensson skulle flytta sin ­friser­salong Studio femton till en större lokal behövde hon låna 90 000 kronor. Pengarna fann hon hos en ny aktör. 

Rent geografiskt var det ingen stor flytt – bara några meter på Bruksgatan i Helsingborg. Men för Jessica Svensson innebar det en milstolpe. Äntligen skulle hon med flytten få skapa sig den verksamhet hon alltid har velat ha.

”Det var som att jag kippade efter luft hela tiden”

– Jag har drivit egen frisörsalong i flera år. Men den förra tvingades jag mer eller mindre ta över efter den förra ägaren som gick i konkurs. Jag hyrde stol där och hade att välja på att hitta en ny plats eller själv gå in som ägare. Jag valde det senare men det gick inte att få upp resultaten. Det var som att jag kippade efter luft hela tiden, säger hon.

Svaga resultat är inget som banker gillar så när Jessica fick möjlighet att flytta verksamheten till en större lokal och anställa ytterligare två frisörer kändes det inte som att det var någon vits att gå till banken och be om lån.

Behövde inget stort lån

Så hon började se sig omkring och läsa på. Det var ju inget stort lån hon behövde för att renovera lokalen, skicka personalen på kurser och bedriva lite marknadsföring. 90 000 kronor skulle räcka. Plus stor egen insats och skickliga förhandlingar med hyresvärden.

– Jag ville två saker: Bredda mitt kund­underlag och skapa en miljö som var trivsam både för anställda och kunder, säger hon.

Med det menar hon att inredningen ska vara välkomnande, för kunden ska det kännas som att komma hem. Och de som arbetar där – i dag totalt fem personer, av vilka tre är anställda av Jessica – ska känna att de får visa sitt verkliga jag.

– I det här yrket är det inte självklart att man får klä sig och ha hår och smink som man vill. Det ska man få hos mig, säger Jessica Svensson.

Efter lite research tog hon kontakt med relativt nystartade Monetise, ett företag som erbjöd en ny utlåningsmodell. Det som lockade Jessica Svensson var att hon visste exakt hur mycket hon skulle betala för sitt lån: 10 procent. Inga överraskningar tillkommer, oavsett hur räntan rör sig.

– Jag ville låna 90 000 kronor på ett halvår och jag kommer att betala tillbaka 99 000 kronor totalt. Monetise fick tillgång till min redovisning och såg exakt hur mycket kortbetalningar som kommer till mig varje dag. Baserat på det bestämdes en daglig summa som går till återbetalning.

Betalar tillbaka på lånet varje dag

Jessica Svensson betalar alltså tillbaka lite varje dag på sitt lån. Hon tycker det fungerar utmärkt, hon märker ju knappt att pengarna dras via autogiro.
– Jag behövde pengar snabbt och det fick jag. Men det bästa är nästan att jag betalar tillbaka så fort. Om tre månader kommer lånet att vara återbetalat, säger hon.

Läs mer: Hur bra är de nya finansieringstjänsterna?