Miljoner till kulturföretagare

Camilla Björkman

Publicerades: 15 november, 2011

Tillväxtverket delar i en pilotsatsning ut fem miljoner kronor till småföretag i kulturbranschen. De så kallade utvecklingscheckarna sträcker sig från 10 000 till 350 000 kronor.

Bakgrunden är att man på Tillväxtverket tror att många svenska kulturföretag har en stor innovationskraft, men att man jobbar på nya och relativt outvecklade marknader.

Det har lett till en satsning som verket driver tillsammans med partnerskap i fem regioner, där företagare inom kulturella och kreativa näringar kan få så kallade utvecklingscheckar.

Företagen kan söka små eller stora utvecklingscheckar:

  • De små ligger på 10 000-25 000 kronor och kräver ingen medfinansiering. Pengarna ska främst gå till affärsutveckling, till exempel juridisk rådgivning, utbildning eller en förstudie.
  • De stora ligger på 50 000-350 000 kronor. Medfinansiering krävs på 30 procent och pengarna ska främst gå till utveckling av tjänster, arbetssätt eller varor. Till exempel kan man finansiera att implementera ett nytt arbetssätt eller få stöd för att utveckla ett nytt affärskoncept.

Pengarna ska fördelas till fem regioner: Stockholm, Gotland och Södermanland får sammanlagt två miljoner kronor. Värmland får en miljon kronor och Västra Götaland två miljoner kronor.

Christer Löfqvist på Almi Företagspartner, som ansvarar för Region Västra Götaland, har god erfarenhet av produktutvecklingsbidrag i regioner.

– Det är ett effektivt sätt att stimulera tillväxt och förändring i småföretag för att ge dem stöd att köpa in kompetens, och för att utveckla varor och tjänster, säger han till Driva Eget.

Enligt honom kan alla typer av företag söka, även om man från deras håll har ett tillväxt- och utvecklingsperspektiv.

– Det betyder inte att man måste använda checken till att anställa en massa människor. Men vi vill att pengarna ska gå till företag som kan bli starkare och om möjligt växa på sikt.

Företag som kan söka är till exempel inom musik/ljud, digitala spel, konsthantverk, mode, film och foto. Kravet är att företaget ska vara registrerat och aktivt, och med max 50 anställda. Ansökningsperioden har startat och du ansöker på Tillväxtverkets hemsida.