<![CDATA[]]>

Skuldsanering även för företagare

Camilla Björkman

Publicerades: 12 oktober, 2010

Även egenföretagare ska få möjlighet till skuldsanering. Det föreslår regeringen nu.
– Om man satsat allt man har i ett företag så måste det finnas möjlighet att ta sig ur det, säger justitieminister Beatrice Ask.

Idag är det bara privatpersoner som har möjighet till skuldsanering, som innebär att en svårt skuldsatt person kan befrias från skyldigheten att betala sina skulder, helt eller delvis.

Men nu föreslår regeringen att lagen om skuldsanering ska ändras, så att även egenföretagare har möjlighet till det om de hamnar rejält i knipa.

– Om man har satsat allt man har i ett företag så måste det finnas möjlighet att ta sig ur det och inte blir så kallad evighetsgäldenär, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till SVT.

I år räknar Kronofogden med att få in runt 8 000 ansökningar om skuldsanering, jämfört med 6 000 som normalt kommer in. Orsaken till höjningen tror man är lågkonjunkturen. Av de som ansöker om skuldsanering får åtta av tio ersättning.

För att få skuldsanering måste man vänta i fyra år, men även det vill Beatrice Ask ändra:

– Vi ska korta tiden så skuldernas ålder inte har någon betydelse, det är viktigt att man kommer igång med med skuldsaneringen så fort som möjligt, säger hon till SVT.

Lagen föreslås träda i kraft i juli nästa år.