Sjuklön och restriktioner mot corona

Nya restriktioner mot corona i december – här är listan

Gustaf Oscarson

Publicerades: 21 december, 2020
Foto av: AdobeStock

Folkhälsomyndigheten har nu vidtagit ytterligare restriktioner mot corona för att minska smittspridningen. Så här påverkar det svenska företag.

Samtidigt som smittspridningen av covid-19 ökar, ökar också antalet direktiv och restriktioner mot corona. Nu har Folkhälsomyndigheten gått ut med tre nya restriktioner mot corona som i stor grad påverkar svenska mindre företag.

  • Uppmaning till butiker att inte locka med rea-priser under ”mellandags-rean”
  • Rekommendation om munskydd i kollaktivtrafiken
  • Kraftigt begränsa antalet deltagare på gym
  • Nya regler för antalet i ett sällskap på restayrang

Här går vi igenom alla nya restriktioner mot corona.

Nya restriktioner mot corona – här är listan

Uppmaning att ställa in mellandagsrean

För att minska trängseln i butikerna uppmanar FHM alla fysiska butiker att avstå från mellandagsrea i år. Handlare (och fastighetsägare) uppmanas också att begränsa antalet kunder i butiken, och vidta åtgärder för att närkontakt mellan kunder inte ska uppstå.

Läs också: Vilka coronastöd för företag är fortfarande aktuella?

Munskydd bör användas i vissa situationer

Enligt FHM:s uppfattning, som överensstämmer med WHO:s, ska munskydd nu användas i situationer där trängsel inte kan undvikas.

– Det allra viktigaste och mest effektiva sättet att förhindra smittspridning är att hålla avstånd. Men i situationer där detta inte är möjligt kan munskydd spela en roll, säger Johan Carlson.

Framförallt gäller detta för arbetspendling med exempelvis buss och tåg och generellt i kollektivtrafiken. En ny nationell riktlinje för användande av munskydd i kollektivtrafiken kommer innan många återgår till arbete och skola 7 januari.

Företag som driver kollektivtrafik behöver informera resenärer om kravet på munskydd, och också kunna tillhandahålla munskydd kostnadsfritt till de resenärer som inte har med sig eget. Rekommendationerna kommer att gälla lika över hela landet även om behovet är störst i storstadsområdena.

Läs också: 10 verktyg som hjälper ditt företag att klara coronakrisen

Fler restriktioner mot corona

Utöver munskydd och uppmaningen att ställa in mellandagsrean, kommer fler restriktioner mot corona. Flera av dem kan påverka ditt företag.

  • Uppmaning om att kraftigt begränsa antalet besökare även till gym.
  • Kommuner och regioner rekommenderas att stänga all verksamhet som inte är nödvändig att bedriva, till exempel badhus, bibliotek, länsmuseer och öppna förskolor, till och med den 24 januari.
  • Folkhälsomyndigheten förlänger rekommendationen till gymnasieskolorna att bedriva distansundervisning fram till den 24 januari.
  • Reglerna för restauranger om hur många gäster som får sitta vid samma bord skärps till max 4 personer från och med julafton.
  • Alla som kan arbeta hemifrån behöver också göra det även fortsättningsvis.

Läs också: 69 enkla sätt att boosta din hälsa under Coronakrisen