<![CDATA[]]>

Regeringen satsar miljoner på inkubatorer

Gustaf Brickman

Publicerades: 15 februari, 2012

Nu får landets inkubatorer 100 miljoner kronor av regeringen, i en satsning som bland annat ska stötta svenska företags utlandsexpansion. Här hittar du några av de företagsinkubatorer som finns runt om i landet.

Företagsinkubatorer kallas ibland även företagskuvöser, och är en plats där nystartade företag får hjälp att växa. I dag presenterar näringsminister Annie Lööf en satsning om 100 miljoner kronor för att stärka de 46 företagsinkubatorer som drivs tillsammans med statliga Innovationsbron. Det rapporterar Dagens Industri i dag.

– Inkubatorverksamheten och forskningsparker runt universiteten och högskolorna genererar många affärsidéer och jobb. Men de jagar hela tiden projektfinansiering, säger näringsministern till tidningen. 

Inkubatorerna har redan i dag ett anslag om 50 miljoner kronor, och de 100 miljonerna kommer att fördelas med drygt 30 miljoner per år tre år framöver.

Satsningen syftar till att:

  • Fler företag ska kunna flytta in i de inkubatorer som redan finns i dag, samt till nya inkubatorer.
  • Företagen ska få hjälp med utlandexpansion och internationalisering.
  • Inkubatorernas coacher ska få ubildning i exportrådgivning mot inkubatorföretagen.

Är du nybliven företagare eller har en spännande affärsidé? Det finns många typer av företagsinkubatorer, för olika branscher. Här är några du kan kontakta om du är nyfiken på vad det innebär: