Blir det en höst av käbbel?

Camilla Björkman

Publicerades: 15 september, 2014

Valresultat kom visserligen inte som en överraskning för mig, men ändå hoppades jag in i det sista att det skulle ha sett ut på ett annat sätt.

Först och främst är jag, liksom så många andra, oerhört besviken över att Sverigedemokraterna nu blir vårt lands tredje största parti. Jag håller med Anders Andersson som vägrar tro på att 12,9 procent av svenska folket är för den främlingsfientliga politik som Jimmie Åkesson driver. Jag tror liksom han att det handlar om missnöje med övriga partier.

Ledarskribenten Alice Teodorescu, som var intervjuad under valspurten, uttryckte det bra när hon kritiserade politikerna för att inte tala tillräckligt mycket om integration. Det spelar ingen roll hur mycket vi öppnar våra hjärtan om vi sedan inte har en hållbar plan för hur de som kommer till Sverige ska komma in i vårt samhälle. Där tycker jag tyvärr att Alliansen har misslyckats, och jag hoppas att de rödgröna med Stefan Löfven i spetsen kan göra saken bättre.

Då kommer vi dock in på nästa problem: den svåra parlamentariska situationen där de tre rödgröna partierna inte har egen majoritet.

Hur ska Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kunna komma överens när de tycker så fundamentalt olika i flera frågor? Ett exempel som påverkar småföretagarna är den sänkta restaurangmomsen, där Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill slopa sänkningen och Miljöpartiet vill behålla den.

Jag är också orolig för Vänsterpartiets inflytande. Trots att de här i ett debattinlägg på driva-eget.se kallar småföretagarna för Sveriges motorer känns det bara som en bluff när partiets ledare Jonas Sjöstedt i andra debattinlägg refererar till dem som giriga, och när han vill begränsa vinster i vissa branscher.

Nej, nu är det upp till bevis för politikerna att visa att de är beredda att mötas på halva vägen. Annars blir det bara en lång höst av käbbel.