Riktiga jobb är det som spelar roll

Camilla Björkman

Publicerades: 2 september, 2014

I helgen såg jag filmen The iron lady om Margaret Thatcher. Lite seg tyckte jag, men eftersom jag läst Gunnela Björks biografi om henne i somras var det kul att se mer.

Säga vad man vill om järndamen, men en sak hade hon rätt i: Vikten av att skapa jobb, riktiga jobb. I filmen säger hon:

“I passionately believe that it’s the growth of small businesses into large ones that is critical for Britain’s future. And the only way we will produce jobs, real jobs, jobs that sustain.”

Socialdemokraterna går till val genom att lova 32 000 traineejobb inom det offentliga, och Alliansen genom att sänka arbetsgivaravgifterna för unga. Båda förslag är bra för att få in unga på arbetsmarknaden. Problemet är att de är tillfälliga. För vad händer när traineeperioden är över eller de anställda fyllt 25?

Det som verkligen hade gjort skillnad är att också sänka kostnaderna för att anställa – för alla. Det skulle göra det möjligt för fler att våga och kunna ta risken att växa.

Billigare att anställa = fler jobb. Svårare än så är det inte.

Tyvärr vågar politikerna väl inte genomföra den sänkningen eftersom svenska folket då får mer vatten på sin kvarn att företagare är giriga och bara vill tjäna mer pengar.

Det är lätt att fixa fram tillfälliga lösningar som politikerna använder för att skyffla runt folk i statistiken och få det att se ut som att arbetslösheten sjunkit. Betydligt svårare att ordna riktiga, långsiktiga jobb.

Fyra av fem jobb i Sverige skapas i småföretagen. Därför borde det vara självklart att både svenska folket och politikerna förstår att det är här man ska lägga krutet.

Tyvärr verkar så inte vara fallet.

Läs mer om saken i Elisabeth Thand Ringqvists debattinlägg på vår nya debattsida.