<![CDATA[Foto: Kristdemokraterna]]>

Busch Thor vill få kvinnor att starta eget

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 29 april, 2015

Kristdemokraterna har fått en ny partiledare: Ebba Busch Thor. Nu presenterar hon sin syn på företagande.
– Vi behöver komplettera Alliansens arbetslinje med en företagarlinje, säger hon.

Sedan Ebba Busch Thor valdes till partiledare för Kristdemokraterna den 25 april har hon uttalat en vilja att svänga partiet mer till höger. Dessutom har det stormats kring hennes förslag att vårdpersonal ska få vägra utföra aborter.

Nu berättar hon i en intervju i DN att hon vill underlätta för företag att anställa och minska regelkrånglet.
– Vi behöver komplettera Alliansens arbetslinje med en företagarlinje. Arbetslinjen har fokuserat på att öka utbudet av arbetskraft, vi behöver underlätta för företag att anställa fler bland annat genom att se över kostnaden för regelkrångel, som inte minskat under Alliansen trots minskad regelbörda, säger hon till tidningen.

Dessutom vill Ebba Busch Thor få fler kvinnor att starta eget.
– Kvinnodominerade branscher måste ges samma möjlighet till löneutveckling som mansdominerade. Det är fascinerande att många politiker inom vänstern som sätter jämställdhetsfrågor högt motarbetar företagande i den kvinnodominerande välfärdssektorn. Man kallar också rutavdraget för ett pigavdrag men inte rotavdraget för ett drängavdrag. I stället borde man underlätta för kvinnor att starta eget företag, säger hon till DN.

Det blir också i förlängningen ett sätt att komma till rätta med bristen på kvinnor i näringslivet styrelser, menar hon.
– De som rekryterar ledamöter efterlyser erfarenhet av operativ ledningsställning. Också därför behöver vi underlätta för kvinnor att starta eget företag, säger hon i intervjun.

Samtidigt ser Ebba Busch Thor inte att det blir några generella förändringar av den politiska offentligheten för att tre av fyra allianspartier leds av kvinnor.
– Jag är människa i första hand, kristdemokrat i andra.