<![CDATA[Foto: Mattias Vepsä]]>

Så blir det för småföretagen med Löfven som statsminister

Camilla Björkman

Publicerades: 14 september, 2014

Socialdemokraternas Stefan Löfven inleder redan under måndagen förhandlingar med miljöpartiet om att bilda en ny rödgrön regering. Vad det betyder för småföretagarna är ännu osäkert, eftersom de rödgröna bara ser ut att vara överens i en enda småföretagarfråga.

När rösterna i nästan alla valdistrikt har räknats visar siffrorna att de röd-gröna får 159 mandat i riksdagen och allianspartierna 142. Valets vinnare, Sverigedemokraterna får 48 mandat i den nya riksdagen, men än en fördubbling jämfört med nuvarande riksdag.  Statsminister Fredrik Reinfeldt avgår både som statsminister och partiledare. Läs Anders Anderssons kommentar här.

Stefan Löfven sträkte redan på valnatten ut en hand om samarbete över blockgränserna:

– Nu lägger jag valtaktiken åt sidan och är beredd att ta ansvar för Sverige. Jag inleder förhandlingar med miljöpartiet, men är beredd att samarbeta också med vänstern, folkpartiet och centerpartiet. Jag lovar att se till så att Sverigedemokraterna inte blir vågmästare.

Vad detta betyder för politik för småföretagarna är oklart, eftersom de rödgröna hittills bara är överens i en fråga. Den handlar om att sänka sjuklönekostnaderna för småföretagen, men med hur mycket varierar:

  • Socialdemokraterna vill att staten ska ta över ansvaret för den andra sjuklöneveckan. Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill däremot slopa hela sjuklöneansvaret för alla företag med upp till 10 anställda.

Detta är exempel på punkter på småföretagarfrågor där de rödgröna inte är överens:

  • Sänkta arbetsgivaravgifter. S och V vill ta bort de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga som Alliansen införde. Samtidigt vill MP sänka arbetsgivaravgifterna för alla med 10 procent. MP vill också slopa egenavgifterna de första två åren för unga.
  • Rot och rut. S vill ha kvar rot-avdraget som det är, men vill halvera rut-avdraget från 50 000 kronor till 25 000 kronor. MP vill behålla rot, och samtidigt utvidga rut till att omfatta reparationstjänster.
  • Restaurangmomsen. S och V vill höja den tidigare halverade restaurangmomsen, medan MP vill behålla den som den är.