<![CDATA[]]>

Småföretagen fortsätter öka lönsamheten – trots tuffa tider

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 19 april, 2016

För andra året i rad ökar lönsamheten i Svenska småföretag. Det visar LRF Konsults årliga lönsamhetsbarometer.

40 000 företag med upp till 15 anställda ingår i LRF Konsults lönsamhetsbarometer. Sett över två år har lönsamheten ökat med hela 8,7 procent, även om ökningen var betydligt mer blygsam sett bara till förra året (0,5 procent).

LÄS OCKSÅ: Spara tid åt andra – och tjäna pengar

Det finns två saker i barometern som sticker ut. Det ena är att företagen lyckas öka lönsamheten trots att intäkterna minskar. Det visar på en bra förmåga att anpassa utgifterna efter plånboken.

– Sveriges småföretagare kämpar lite i motvind, men man lyckas trots minskad tillväxt på intäktssidan öka lönsamheten för andra året i rad. Jag tycker det tydligt visar på småföretagarnas kämpaanda och driftighet.”, säger Pär Martinsson, chefsekonom på LRF Konsult i ett pressmeddelande.

Det andra är att ökningen är minst i Stockholm jämfört med övriga landet. Anledningen till det är det högre löneläget där.Något som bekymrar är nettoinvesteringarna. Även om de ökar stadigt ligger man fortfarande på minus, om än marginellt i dagsläget.

– Företagens nettoinvesteringar ökar för andra året i rad, men flera år av negativa nettoinvesteringar kan vara ett tecken på att svenska småföretagare tvekat något inför att expandera sina verksamheter. Nedgången på intäktssidan riskerar att spä på tvekan bland småföretagarna och bromsa den positiva trenden. Nu krävs det ett tydligare fokus på att underlätta tillväxten för landets småföretagare från politikernas sida, avslutar Pär Martinsson.