<![CDATA[]]>

Småföretagen levererar – men hänger du med?

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 19 oktober, 2016

Småföretagen håller uppe lönsamheten, det visar årets lönsamhetsbarometer från LRF Konsult. Men håller du takt med andra i din region? Kolla listan.

I snitt ökar lönsamheten med 0,2 procent i landet. Inte mycket att hurra för kanske. Men det kunde blivit sämre om man inte sett till att få bättre marginaler på sålda varor och tjänster, eftersom kostnaderna ökat.

Allra bäst går det i regionen Gästrikland & Hälsingland, som har en lönsamhet på 22,8 procent av intäkterna. Därefter kommer Småland & Öland, där man räknar med en fortsatt stark uppgång, mycket tack vara förhållandevis låga personalkostnader.

Stockholmsföretagen, som abonnerat på jumboplatsen tidigare till följd av högre kostnadsläge (nästan tio procentenheter över rikssnittet), tar nu ett kliv uppåt. I stället ramlar regionen Ångermanland & Medelpad ner till sistaplatsen på listan.

Men även om snittnivån visar att lönsamheten är intakt jämfört med föregående år är det stora skillnader mellan olika regioner, enligt rapporten. Mer än hälften av regionerna tappar i år. Sämst går det för Dalarna samt Västergötland & Östergötland som backar med 1,2 respektive 1,6 procentenheter i lönsamhet under året.

Rapporten baseras på andra halvåret 2015 och första halvåret 2016.