En käftsmäll till entreprenör – Julias 8 tips för att lyckas

Josefin Wallin

Uppdaterades: 28 februari, 2022
Publicerades: 8 mars, 2022
Foto av: Privat

Julia Klingberg är en kvinna med starka ambitioner, en tydlig röst och vassa armbågar. För Driva Eget berättar hon exklusivt om hur det är att vara en ung kvinna i en mansdominerad miljö och hur ”jävlar anamma” tar dig framåt. Dessutom ger hon dig sina åtta bästa tips att lyckas som entreprenör.

Viker sig inte för kritik

Julia Klingberg är aktuell i The Apprentice som sänds på TV4 under våren 2022. Här får tittarna följa hennes, och de övriga entreprenörernas, jakt på Gunilla von Platens miljoninvestering. Klingberg är 25 år, jurist och entreprenör, född och uppvuxen i en liten by i Skåne. Yngst av tre syskon och tidigt behövde bryta sig loss för att söka någonting mer i livet. En utmaning. En maning. Som 13 åring gick hon med i Sveriges största ungdomsförbund. Det var här hon äntligen träffade likasinnade och fick utlopp för sitt inre driv. Det ledde också till att Julia blev Sveriges yngsta kommunpolitiker som 18 åring.

Julias 8 tips för att lyckas som entreprenör

  1. Välj inte det som förväntas av dig – gå dit hjärtat leder dig!
  2. Just do it: Många snackar – få gör det!
  3. Sök hjälp och råd från andra där det är möjligt.
  4. Ditt ”mission” måste tända din passion även i de mörkaste stunderna.
  5. Fortsätt framåt: Du kommer att göra misstag men kör inte fast – lös problemet och fortsätt gå vidare!
  6. Ställ dig frågan: Vad har jag som är unikt och som gör att jag kommer bli vinnaren?
  7. Follow the money!
  8. Vägen är aldrig spikrak: Var redo för det!

Det är viktigt att vara självständig – speciellt som kvinna

– När Anna Kinberg Batra avgick, som mitt partis första kvinnliga partiledare, valde jag också att avgå. Jag kunde inte acceptera hur kvinnor i ledande positioner behandlades, berättar hon för Driva Eget. Min bakgrund har satt stora spår i mig om hur viktigt det är att vara självständig, särskilt som kvinna – och att inte vika sig för att man får kritik. Jag har fått höra att jag borde sikta på mindre än vad jag vill. Men trots det lever jag efter ordspråket: bara döda fiskar följer strömmen. Jag har alltid gått min egen väg och när jag var 23 år startade jag mitt första företag under min juristutbildning. I stället för att ta ett tryggt extrajobb på en advokatbyrå fick jag lära mig av mina egna misstag.

Läs mer om Julia Klingberg och hennes medverkan i The Apprentice: The Apprentice – Julia Klingberg jagar miljoninvesteringen

Julia tillbringade också ett år i USA där hon starkt blev präglad av den amerikanska mentaliteten. Hon insåg också totalt oförberett att frihet inte är en självklarhet. Här började hon sakta bygga upp tron på sina egna förmågor och tänka att allting faktiskt är möjligt, om man bara vill

– Att dedikera mig själv till ett större syfte blev en trygghet. I den tryggheten finns också acceptans. Att acceptera livet. Vissa som förtjänar att bli framgångsrika blir det. Vissa som inte förtjänar att bli framgångsrika blir.

Julia Klingberg om att gå utanför sin comfort zone

Att bli begränsad av ett system eller ett samhälle har Julia alltid varit starkt emot. Varför entreprenörskapet lockade just henne. När hon tog sin juristexamen tackade hon nej till toppjobb för att satsa på sitt nuvarande bolag, vilket inte var ett självklart val.

– Som entreprenör måste man ha självdisciplin och klara av motgångar. Om du inte vågar gå utanför din comfort zone kommer du inte lära dig något alls. Många vill aldrig lämna sin comfort zone – inte minst där jag kommer ifrån. Jag älskar risktagandet och livsstilen som entreprenör. Jag skulle aldrig offra min karriär för ett förhållande eller för trygghet. När mina studiekamrater just nu har välbetalda jobb, har jag valt en annan väg som förhoppningsvis kommer leda mig dit jag vill. Livet är inte en tävling i vem som kan ackumulera flest meriter på sitt cv innan man är tjugofem, utan att faktiskt göra något som känns meningsfullt, säger Julia.

Sverige inte alltid format för individer utanför normen

Julia är tydlig med att hon som entreprenör är både styrd av starka värderingar men också brinner för människan. Det är människan som gör företaget och inte det omvända. Rent krasst är Sverige inte alltid format för individer som inte rättar sig i ledet, följer en norm eller ifrågasätter. Att vara ung kvinna, jurist och entreprenör är ett sätt för Julia att bana väg för någonting nytt.

– Jag fokuserar alltid på det som driver mig, och i stället för att bli omkullkastad av motgångar, säger hon.

”Målet är att få genomslag för vår modell i USA”

Julia har grundat Legal Network of Sweden – en uppstickare som utmanar branschen inom juridik:

– Det finns goda skäl för advokatbyråerna att anta utmaningen och se över vad som kan göras för att säkra tillgången på unga jurister och behålla flera av dessa längre än man gör i dag. Något som också bidrar till att leverera högkvalitativa råd och juridiska tjänster till sina klienter. Mitt bolag har arbetat med Sveriges ledande advokatbyråer, och vi kommer det här året att satsa på en internationell lansering. I USA är ”soft skills” inom juristyrket mycket mer utvecklat och ”accepterat” av branschen, och är en naturlig del av sin juristutbildning. Ett mål är helt klart att få genomslag för vår modell i USA, säger Julia Klingberg.

Nyfiken på deltagarna i The Apprentice? De är entreprenörerna i The Apprentice – tävlar om miljoninvestering

Ung, kvinna, entreprenör och jurist – javisst!

I och med sitt bolag arbetar Julia med landets ledande advokatbyråer. Där har hennes förmåga att förhandla och sälja varit värdefulla tillgångar.

– Jag tror det kommer från att jag som tonåring varit aktiv i politiken, vilket innebär allt från att värva nya medlemmar till att utveckla politiska förslag. När jag som 18-åring blev förtroendevald fick jag förhandla och förankra förslag från mitt ungdomsförbund hos det lokala partiet. Den lokala politiken i Skåne var just då väldigt konservativ, jag var den enda under 30 år i kommunfullmäktige och fick lära mig förhandla med män i 60 års åldern. Jag tycker det är fint att vara en säljare och att kunna förhandla. Min starkaste förmåga att förhandla hänger ihop med att jag är en bra människokännare. Jag kan känna stark empati för människors olika bakgrunder vilket formar mig i mitt ledarskap och i mina förhandlingar. Mitt EQ är extremt högt, förklarar Julia.

Att lära sig av sina misstag

Att vara politiskt aktiv innebär också att hon är van att få kritik. Det har i sin tur genererat att hon sällan viker sig för kritik eller en tuff förhandling.

Det enda sättet att utvecklas är ju faktiskt att erkänna sina misstag och att ständigt försöka bli bättre. Jag är väldigt stolt över mig själv som lyckades bli utvald av flera tusen bolag och ansökningar. Det är något jag verkligen tar med mig från den här resan: Att jag har en brinnande eld inom mig som lyser igenom i allt jag gör. Revansch är den bästa drivkraften!

Julia Klingberg om ”The Apprentice”

– Jag vågar lära mig av eventuella misstag, utan att låta det påverka vem jag är och mina kärnvärderingar. Att våga sikta på toppen som ung är en styrka då man tvingas lära sig väldigt snabbt. Att ha bott utomlands i bland annat USA, har format min mentalitet. Jag är en oerhört skicklig nätverkare med idealistiska drömmar, vilket USA verkligen rotade hos mig. En stark tro på mig själv och mina säljförmågor, och en inre kompass som vägleder mina beslut. Jag tror också att jag har haft väldigt bra mentorer runt omkring mig som väglett mig igenom karriären.

Se The Apprentice på TV4 med start 9 mars.