9 snabba frågor med Rojhat Telo – Aktuell i The Apprentice

Josefin Wallin

Uppdaterades: 29 mars, 2022
Publicerades: 30 mars, 2022
Foto av: TV4/Jakob Dahlström

Trebarnspappa med stor framåtanda och ett stort intresse för att göra affärer. Rojhat Telo är entreprenören som vågar säga vad han tycker. Varför jagar han Gunilla von Plates miljoninvestering och vad tycker han om sin egen insats i programmet?

1) Vem är Rojhat Telo?

– 32 år gammal trebarnspappa till tvillingpojkarna Adrian och Benjamin på 6 år och lillebror Oliver på 5 år. Jag växte upp i Gottsunda i Uppsala fram tills att jag var ungefär 12 år och därefter i Vårberg, Stockholm, där jag bodde fram tills att jag flyttade när jag var 23 år. Därefter har jag bott lite här och var i Stockholm, men just nu i Bromma. Har ett genuint intresse för företagande, försäljning och framförallt – personlig utveckling och rätt mindset.

2) Vilka egenskaper definierar dig som entreprenör?

– Jag drivs av en stor framåtanda och ett genuint intresse för att göra affärer. Jag tycker om att driva processer och fokusera på att få maximal utväxling av min energi. Mitt intresse för företagandet i sin helhet är kombinationen av både hårda och mjuka värdet. Alltså hur jag mår och hur jag kan leverera utifrån det. Vikten av att förstå helheten där både mjuka och hårda värden samspelar.

3) Berätta mer om din affärsidé som du vill få en investering i?

– Jag är grundare och VD för BLV Arkitekter & Konstruktörer AB med varumärket Bygglovsverket.se. Vi hjälper byggherrar och husägare att få beviljade bygglov. Detta genom att vi skapar samtliga arkitektritningar, konstruktionsritningar och andra typer av handlingar som krävs vid en ansökan. För att därefter hantera ansökan i förmån för våra beställare mot kommunen – och säkerställa att byggloven blir beviljade. Vi gör allt åt kunderna så att de slipper helt enkelt. 

4) Vad skulle investeringen möjliggöra för dig?

– En investering idag skulle hjälpa oss att gasa på ytterligare i det som fungerar bra. Det skulle också skapa utrymme för att testa fler vertikaler. Vertikaler som kan ge stor utväxling på det vi redan har insamlat, och samlar in, i form av data från våra kunder. 

5) Varför valde du att söka till The Apprentice?

– Jag kände att programmet matchade mina intressen för att göra affärer. Samtidigt ville jag få prova på hur det är att göra TV. Jag hade tidigare sett några avsnitt av The Apprentice i UK och kände att det verkade kul. 

6) Vilka är dina starkaste förmågor som du tror kommer hjälpa dig i programserien?

– Först och främst min förmåga att inspirera andra till att växla upp sina egna förmågor. Jag älskar att göra affärer och tror att den egenskapen kan bidra i många sammanhang.

7) Vad hoppas du att tittarna får för uppfattning av dig i serien?

– Att det syns att jag gör det här med hjärtat på rätt plats. Samt att jag genuint bryr mig om andra och om uppgiften, mer än att själv uppfattas som “snygg och duktig”. För att bli framgångsrik så tror jag inte på att man ska se snygg ut. Det vill säga att se framgångsrik ut, sätta upp en fasad om framgång – och sen göra allt man kan för att bibehålla den. Den grejen fungerar inte för mig. Jag tror på att vara autentisk, säga vad jag tycker, göra fel i det offentliga, göra rätt i det offentliga och viktigast av allt – att jag känner mig i integritet med mina egna värderingar. Det är för att mig att skita i att se snygg ut och bara vara sig själv fullt ut. Det hoppas jag att man ser före allt annat.

8) Hur tycker du att din medverkan i The Apprentice har varit? 

– Jag tycker att jag var okej. The Apprentice var ett sammanhang jag inte var van vid. Jag är i min vardag inte i konstellationer där vi är 12 personer, där alla har en sådan framåtanda, att det lätt är att man trampar på varandra. Så ur den variabeln tycker jag att jag var okej. Jämfört med min vardag? Då är jag inte speciellt imponerad av mig själv. 

9) Vad har du fått höra efter att serien nu haft premiär?

– Att jag är bra och imponerat. En del har sagt att jag kan uppfattas som lite för hård och rak – vilket jag personlig inte tycker är en nackdel. En del har nämn specifika avsnitt som bra och andra mindre bra. Överlag har det ändå varit en positiv respons skulle jag säga, avslutar Rojhat Telo som du just nu kan följa i The Apprentice.

Läs mer om The Apprentice