Influencer i sociala medier får energi och inspiration

Så blir du en influencer i 7 steg

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 12 april, 2022
Publicerades: 13 oktober, 2020
Foto av: AdobeStock

Vill du också bli en influencer? Här går vi igenom de sju stegen du behöver följa för att bli en influencer i sociala medier.

Det är hett med influencer-marknadsföring just nu, och ”alla” vill synas med de mest populära av våra influencers. Och att själv vara en influencer har, i de fall du lyckas skapa ett stort antal följare, blivit riktigt lukrativt.

Om du själv planerar att bli en influencer, eller en Micro Influencer (dvs en person som är stor inom en liten nisch) bör du enligt experterna följa ett antal viktiga steg. Här går vi igenom de viktigaste stegen för att skapa konton och innehåll som (förhoppningsvis) leder till fler följare och att du kan bli en influencer.

Vad är en influencer?

Innan vi sätter igång, vill vi skicka med en insikt till dig. Influencer är egentligen samma sak som förebild. Vilket innebär att influencer inte är något du kan välja att bli, utan något andra utser dig att vara. Så istället för att tänka att du ska bli en influencer, tänk att du ska bli riktigt vass på det du gör och dela det med så många som möjligt. Först då har du möjlighet att bli en förebild – en influencer!

Kan alla bli influencers?

Såklart alla kan! Alla kan inte bli lika stora som Bianca Ingrosso, men alla kan bli bättre på vad de gör och dela sin kunskap mer fler. Om du med ditt företag är expert inom en liten nisch, kan du bli ”influencer” inom den nischen.

Tänk bortom unga tjejer (och killar) som bara lägger upp vad de äter till lunch eller gör så kallade ”pranks”. Fundera på vad du vill dela med världen och använd tipsen i den här guiden för att:

 • Få fler människor som följer dig och ditt företag
 • Påverka fler att göra vad du anser är ”rätt saker”
 • Få i slutändan fler kunder
 • Bygga ditt personliga varumärke

Det spelar ingen roll om du har 500 eller 1 miljon följare. Om följarna är rätt för just dig eller ditt företag, kan 500 följare göra underverk för din business. Alright, nu kör vi igång. Här är sju sätt att bli en influencer. Vi går igenom varje steg ordentligt längre ned.

 • Steg 1: Välj din nisch
 • Steg 2: Optimera profilerna i dina sociala medier
 • Steg 3: Välj målgrupp och förstå den
 • Steg 4: Skapa relevant innehåll och lägg upp det på rätt sätt
 • Steg 5: Posta regelbundet och konsekvent
 • Steg 6: Samarbeta med varumärken
 • Steg 7: Engagera dig med dina följare

Steg 1: Välj din influencer-nisch

Innan du kan bli ien influencer behöver du välja din nisch. För det flesta kommer detta naturligt. Vad gör ditt företag? Vad är ditt stora intresse? Vad vill du förmedla till världen?

Försök inte göra alla lyckliga utan välj ett område där du själv är expert eller där du själv är nyfiken på att lära dig mer. Var alltid dig själv (annars kommer du inte att orka).

Som influencer måste du undersöka och lägga upp innehåll i ditt valda intresseområde, och det hela tiden och över tid. Därför är det viktigt att välja något du brinner för och njuter av att spendera din tid på. Dina följare önskar ett tydligt konto. Välj helst ett ämne eller maximalt 2-3 stycken ämnen, men inte bredare än så.

Läs också: Tjäna pengar på Tiktok – så här gör du i 5 steg

Steg 2: Optimera profilerna i dina sociala medier

När du har hittat din nisch är det dags att välja vilka sociala medier du vill synas i (det kan förstås också vara andra plattformar, till exempel tv, radio och traditionell media). men här håller vi oss till sociala medier.

De flesta influencers lyckas bäst om de fokuserar på en eller max två sociala medier. Försök som sagt inte att vara relevant för alla, utan fokusera på få ämnen och få kanaler.

När du har valt vilka kanaler du vill synas i (gör först en analys av var du tror att dina potentiella följare befinner sig), behöver du skapa eller optimera dina profiler. Så här lyckas du med det.

Byt till företagskonto

Som influencer behöver du byta till ett företagskonto eftersom det ger dig många fler alternativ. De flesta plattformar som Instagram, Twitter och Facebook har möjlighet att skapa ett företagskonto i profil-inställningarna.

Skapa en engagerande bio-text

Din bio är det första någon ser när de besöker din profil och är därför en viktig del i att göra ett bra första intryck. Bion ska berätta din historia på ett engagerande sätt. Den bör också ha relevant information om dig som ditt namn och vilka områden kontot handlar om, och varför man ska följa det. Om du har en lokal business är det bra att berätta det och också ange kontaktinformation.

Skapa profilbild och omslagsfoto

Du behöver också lägga till en profilbild och ett omslagsfoto för din profil. Detta är viktiga delar i din personliga varumärkesidentitet och skapar en känsla för just ditt konto. Följare identifierar en profil på sociala medier genom profilbilden, så var noga med vilken bild du väljer. Se också till att ditt ansikte syns tydligt och att bildkvaliteten är bra.

Steg 3: Välj målgrupp och förstå den

Innan du börjar skapa innehåll och publicerar innehåll i sociala medier måste du förstå din målgrupp. Influencers påverkar sina följare och har starka relationer med dem. Det beror på att de inte tillgodoser alla, utan bara de med liknande intressen i samma nisch.

För att bli en influencer måste du veta vem du riktar dig till. Börja med att analysera din nuvarande följarbas (troligen dina kunder!) för att få inblick i deras demografi och intressen.

Använd analysverktyg i sociala medier

De flesta sociala medier har ett inbyggt analysverktyg som ger insikter om dina nuvarande följare. Använd denna insikt för att förstå vilka som gillar dig och ditt konto.

Vi rekommenderar varmt att lyssna på detta poddavsnitt där du får lära sig att nå ut via sociala medier, dark social och mikro influencers.

Steg 4: En influencer skapar relevant innehåll och lägg upp det på rätt sätt

Alright, nu har vi gjort grundjobbet. Dags att skapa relevant innehåll. Ju mer du lyckas engagera dina följare, desto fler kommer att vilja följa just dig och lyssna till vad du vill säga.

Börja med att skapa en innehållsstrategi. En sådan kan innehålla vilka typer av inlägg du vill skapa, hur ofta de ska komma och vilka tider de ska publiceras. Här bestämmer du också vilka vinklar du ska jobba med och vilka nischer inom din nisch som du vill ska bli din styrka.

Återigen, fokusera på din nisch! Blanda inte in någonting som inte passar i nischen, då kommer du snabbt att tappa följare.

Var personlig som influencer

Att inte blanda ämnen betyder inte att du inte kan vara personlig. Det ska du vara! Människor gillar att få följa andra människor av kött och blod, gärna dem som inte är perfekta.

Bygg innehållet för att passa framtida, betalda samarbeten

Om du lyckas som influencer eller Mikro Influencer kommer företag att vilja samarbete med dig. Du kan förbereda detta från början genom att skapa innehållstyper som passar för sponsrade inlägg. Här är exempel på hur du kan göra det:

 • Skapa topplistor med produkter
 • Göra produkttester
 • Göra recensioner

Tänk på att sponsrade inlägg ska kännas naturliga i ditt flöde. Bygg ditt flöde för att vara redo när du får fler följare. Gör det rätt från början.

Steg 5: En influencer postar regelbundet och konsekvent

När du har bestämt vilka typer av innehåll du ska lägga upp behöver du sätta en inläggsfrekvens och ett schema. De flesta sociala medier föredrar konton som publicerar regelbundet. Detta gäller särskilt för Instagram, som kräver en regelbunden postningsfrekvens för ökad synlighet. Instagram är också den största marknadsföringsplattformen för influencers.

Du kan välja att publicera dagligen, varje vecka eller med den frekvens du är bekväm med. Du bör också överväga vilket socialt medie du gillar mest innan du bestämmer dig för det. Vissa plattformar, som Twitter, är mer dynamiska och kräver en högre inläggsfrekvens om du vill få många följare.

Välj dagar och tider som du ska lägga upp inlägg och var konsekvent.

Läs mer: Vilka dagar är bäst att posta på Instagram och Facebook

De flesta sociala medier har högst engagemang under sena morgon- och eftermiddagstimmar mitt i veckan. Onsdag är den bästa dagen att posta för de flesta plattformar. Du bör kolla in de bästa tiderna för att publicera för din valda plattform och bygga ditt inläggsschema därefter. Tänk på att din målgrupp kan ha helt andra vanor än ”massan”, så prova dig fram.

Läs också: 5 nya sociala medier – har du koll på TikTok, Lasso, Vero, Steemit och Caffeine?

Steg 6: Samarbeta med varumärken

Ett viktigt steg för att bli en influencer är att berätta det för världen, i alla fall om du söker betalda samarbeten. Du kan göra detta genom att skriva i din biografi att du är en influencer och är intresserad av samarbeten. Ange också hur varumärken kommer i kontakt med dig.

Ett annat sätt att hitta betalda samarbeten är att aktivt söka upp varumärken inom din nisch och berätta om ditt konto, och vad ni skulle kunna göra tillsammans.

Leta samarbeten i influencer-plattformar

För influencers finns också speciella influencer-plattformar där varumärken och influencers kan hitta varandra.

Tänk på att du också kan göra varumärken uppmärksamma på att du finns genom att nämna dem i dina inlägg. Var noga med att välja varumärken som du verkligen gillar, så att du till 100 % kan stå för eventuella samarbeten.

Steg 7: Engagera dig med dina följare

När du börjar skapa innehåll i sociala medier får du respons genom gilla-markeringar och kommentarer. Som influencer är det viktigt att ha ständig kontakt med sina följare. En bra standard att svara på kommentarer och svara på alla frågor som dina anhängare ställer dig. Du kan också bara ”gilla” deras kommentarer för att visa din uppskattning.

Om du inte har möjligheten att vara så aktiv i kommentarsfälten, kan du formulera dina inlägg så att följarna ”interagerar” med varandra, snarare än med dig.

Exempel: Om du ställer en fråga som ”Vilken altan tycker ni att jag ska bygga i morgon?” så förväntar sig följarna att du är engagerad i deras svar. Men om du istället skriver ”Dela era värsta altanbyggar-misstag med varandra” uppmanar du följarna att prata sinsemellan, och inte direkt med dig.

En influencer ställer relevanta frågor

Att ställa frågor är ett bra sätt att engagera följarna. Interaktioner hjälper till att bygga personliga kontakter med dina följare och stärka din position som influencer.

Läs också: Så lyckas du på Facebook och Instagram – Sverigechefens 17 tips