Företagsaffärerna igång efter vårens tvärstopp

Anders Andersson

Publicerades: 12 augusti, 2009

Under finanskrisen har det varit tvärstopp för företagsaffärer. Men nu när pessimismen börjar släppa och bankerna börjar låna ut kan affärerna komma igång. Köpare och säljare närma sig varandra.

Affärsjuristerna har sedan i oktober mest hållit på med rekonstruktioner och konkurser.

– Det har varit väldigt tyst under våren. Men nu har vi märkt ett ökat intresse från både säljare och köpare, säger Michael Wigge, vd på advokatbyrån Vinge till Svenska Dagbladet.

Han förklarar det tidigare dödläget så här:

  • De som velat sälja sina företag har velat vänta, eftersom de hoppats att priserna skulle stiga. De var inte beredda på att konjunktursvackan skulle bli så lång.
  • Köparna trodde att säljarna skulle ge med sig och sänka priset. Men det gjord de inte. När prisglappet blev så här stort blev det inga affärer.
  • I de enstaka fall när säljare och köpare var överens stupade affären på att bankerna inte lånade ut några pengar.

Eftersom det ekonomiska läget under sommaren snabbt har förbättrats har det blivit bättre också på affärsfronten. Bankerna har lättat på sina kreditrestriktioner, värderingarna har ökat något när börskurserna gått upp och pessimismen håller sakta på att bytas ut mot en försiktig optimism.

Michael Wigge har märkt att många storföretag, som sett över sin verksamhet, nu vill renodla den och sälja de delar som inte är kärnverksamhet. Detta skappar nya affärsmöjligheter.

Även Stefan Brocker, vd på advokatbyrån Mannheimer Swartling, ser en förändring de senaste veckorna:

– Det har skett mycket omflyttningar som gör att det nu finns en hel del intressanta objekt ute på marknaden. Hittills har problemet ofta varit att få finansiering för att kunna köpa, men nu börjar den värsta kreditkrisen att ta slut, säger han till Svenska Dagbladet.