<![CDATA[]]>

Rekordmånga unga startar eget

Camilla Björkman

Publicerades: 6 februari, 2010

Nu startar allt fler unga företag. Under det här läsåret driver 19 954 gymnasieelever ett UF-företag. Av dessa driver nästan en fjärdedel företag tio år senare och sysselsätter tre till fyra personer.

De är några av Sveriges främsta entreprenörer – men går fortfarande på gymnasiet. Nu visar siffror från Ung Företagsamhet, en organisation som hjälper ungdomar att starta eget under skoltid, att fler unga än någonsin driver eget. Just nu driver 19 954 gymnasieelever ett UF-företag – vilket är hela 15 procent av gymnasieeleverna i varje årskull. Det är nytt rekord sedan Ung Företagsamhet startade för 30 år sedan.

Enligt Magnus N:son Engelbäck, VD för Ung Företagsamhet, är det ett utmärkt sätt att lyfta Sverige.

– Vi ser att 23 procent driver företag tio år senare och sysselsätter tre till fyra personer. Det är ett extremt billigt sätt att skapa sysselsättning. För 3 500 kronor skapar vi ett arbetstillfälle, säger han till Dagens Industri.

Varför startar fler eget just nu? Magnus N:son Engelbäck pekar ut följande orsaker:

  • Företagare uppmärksammas och hyllas mer idag, vilket skapar en trend hos unga.
  • Den höga ungdomsarbetslösheten gör att fler vill starta eget.
  • Medvetenheten om hur man ska lyckas i arbetslivet ökar och insikten om att en anställning inte är det enda alternativet.

Men han avslutar med en brasklapp:
– Barnkullarna minskar drastiskt de kommande åren. Det minskar företagandet på sikt.

Ung Företagsamhet: En icke-vinstdrivande organisation som utbildar och hjälper skolungdomar att starta eget. Dessa företag grundar sig på elevernas idéer och de driver därefter företagen som ett professionellt företag.