Gotlänningar mest sugna på att starta eget

Camilla Björkman

Publicerades: 4 mars, 2010

Nyföretagandet i Sverige ökade med 6,4 procent under januari och februari jämfört med året innan. Mest i farten är gotlänningarna, tätt följda av hallänningarna och Uppsalaborna.

Sverige vimlar av starta eget-sugna. Det visar den senaste Nyföretagarbarometern från Jobs and Society. Under årets två första månader har antal nya företag ökat med 6,4 procent. Totalt nyregistrerades 11 024 företag i januari och februari 2010, jämfört med 10 359 samma period 2009.

I toppen ligger Gotland, där hela 48,9 procent fler företag har startats. Sedan kommer Halland, med 20 procent. På tredje plats ligger Uppsala, med 19,3 procent ökning.

– Det kan vara en efterdyning av att de tjänstemän som sades upp förra året nu kommit igång med att starta eget. För många känns första januari som en bra dag att sätta som startdatum, säger Cilla Franzén, verksamhetsansvarig på Nyföretagarcentrum i Uppsala, till Driva Eget.

Men i andra län ser nyföretagandet inte lika glatt ut. I botten ligger Västernorrland där 8,9 procent färre företag startades i januari och februari. Även i Jämtland (-8,6) och Norrbotten (-7,3) var det färre som ville starta eget nu än förra året.