<![CDATA[]]>

Ljusare tider för småföretagare

Camilla Björkman

Publicerades: 1 mars, 2010

En majoritet av småföretagarna tror på ökad tillväxt det närmaste året. Allra ljusast ser det ut för tillverkningsföretagen. Minst positiva är kvinnorna – eftersom många har nystartade firmor.

Allt fler småföretagare tror på ökad tillväxt under det kommande kvartalet. Det visar SEB:s företagarpanel, där över tusen små och medelstora företag fått svara på frågor om konjunkturen.

– För första gången på länge tror en majoritet på svensk tillväxt, vilket kan ses som en milstolpe, säger Ingela Hemming, företagareekonom på SEB i DN idag.

Men alla är inte lika positiva. Ingela Hemming menar att optimismen bland småföretagare överväger men att många har det kämpigt och ännu inte känner av vändningen. Medelstora företag med mellan 50-249 anställda är de som är mest positiva. Fler än tre av fyra tror på tillväxt framöver. Även tillväxtföretagen utmärker sig som ovanligt positiva.

Däremot ser det inte lika glatt ut för kvinnliga företagare, som är de som minst tror på tillväxt.

– Männen tror mer på en stark utveckling och är mer optimistiska när det gäller tillväxten. Det beror på att det är en högre andel kvinnor i de mindre och nystartade företagen som har det tuffast, säger Ingela Hemming.

Även Barometerindikatorn, som är Konjunkturinstitutets (KI) sammanfattning av företagens och hushållens syn på det ekonomiska läget, visar upp glada siffror. Den steg med närmare fyra enheter mellan januari och februari i år – från 103,9 till 107,7. Indikatorn har pekat uppåt under de tio senaste månaderna. Nu ligger den på en ovanligt stark nivå. Alla sektorer, förutom detaljhandeln, bidrar till uppgången.