<![CDATA[Är du på jakt efter finansiering? Foto: Mostphotos]]>

Behöver du en affärsidé? Här är 25!

Gustaf Brickman

Publicerades: 12 november, 2013

Går du och väntar på en ny, unik idé för att starta företag? Gör tvärtom. Lyft blicken och haka på...

Går du och väntar på en ny, unik idé för att starta företag? Gör tvärtom. Lyft blicken och haka på de branscher och trender som är på uppgång just nu. Här är 25 stycken.

I ett stort temanummer av Driva Eget undersökte vi vilka de hetaste branscherna och trenderna är.

Läs ett utdrag av listan här:

1. Mobila företagare behöver nya tjänster
Landskapet håller på att ritas om för hur ett företag ska drivas, och alla nya och gamla företagare söker efter tjänster och produkter som kan underlätta deras vardag. Tjänster, appar och program i molnet dyker upp hela tiden, men trenden öppnar även upp för andra typer av affärsidéer. Ett exempel är en kombination av kafé och kontorshotell som nu dyker upp i större städer.

2. (Extrem)tävlingar säljer ut
Att säga att idrottstävlingar är trendigt är kanske årets underdrift – vi springer, cyklar, simmar och paddlar som aldrig förr.

3. Alkoholfritt tar över i glasen
Systembolagets egna siffror talar sitt tydliga språk. Deras totala försäljning ökade med 1,1 procent första kvartalet 2012. Samtidigt ökade alkoholfria drycker med 35,3 procent, den största ökningen någonsin. Populärast i det alkoholfria segmentet är vin, därefter kommer öl.

4. Teknikskiften öppnar för nischade konsulter
I USA är specialiserade konsulter den snabbast växande branschen på jobbmarknaden – branschen väntas växa med nästan sex procent till 2016. Företagen väljer små och snabbfotade experter istället för stora och trögrörliga konsultjättar, skriver tidningen Inc. som kartlagt branschen. Framför allt efterfrågas konsulter som kan dra åt svångremmen och spara pengar åt företagen, liksom de som är experter på att hantera PR-kriser.

5. Lokalproducerad mat tar sig in i snabbmatsköket
Intresset för lokalproducerad mat har bara börjat, det vittnar flera rapporter från både matbranschen och Sveriges lantbrukare om.
Två heta rätter är hamburgare och korv, rätter som tidigare skulle tituleras som snabbmat men som nu är långt ifrån det.

6. Second hand är högsta mode
Kilometerlånga loppmarknader, bakluckeloppisar stora som fotbollsplaner och second hand-butiker… I år har begagnattrenden fått nya proportioner. Värdet av de varor som utannonserades bara på Blocket uppgick förra året till 313 miljarder kronor, en ökning med 33 procent från 2011.

7. Efterfrågan på privat vård ökar
De privata företagens andel av sjukvårdsmarknaden växer stadigt, visar en granskning som Dagens Samhälle har gjort av Sveriges kommuner och landsting. På fem år har de totala sjukvårdskostnaderna ökat med 18 procent, medan köpen av privat vård ökat med 56 procent. Samtidigt finns det ett underskott på personal.

8. Nytt nätbeteende öppnar för jämförelsesajter
I takt med att vi surfar och handlar alltmer på nätet behövs fler tjänster som underlättar för privatpersoner och företag att hitta rätt. Ett exempel är jämförelsesajter. Bara Google var viktigare för svenskarna än jämförelsesajter när de skulle välja butik att handla i på nätet.

9. Regellättnad öppnar för rullande gatukök
Billigt, kul och helt rätt i tiden! I New York fanns det 2012 cirka 4 000 mobila restauranger – Food Trucks – längs gatorna.
Nu har de kommit till Sverige – efter en regellättnad som gjort att dessa rullande restauranger får parkera två timmar åt gången på vanliga parkeringsplatser.

10. Ekokrav ger mer affärer
Att ekologiskt är hett visste du antagligen redan. Men nu ökar även kraven från hotell, restaurang och den offentliga sektorn på att varor de köper in ska vara ekologiska. Förra året slutade försäljningen i dessa tre branscher på 2,4 miljarder kronor, en ökning med 14,3 procent från året innan.

11. Turistvåg till matlandet Sverige
40 miljarder kronor – så mycket la utländska turister på mat i Sverige förra året. En ökning med 200 procent sedan år 2000. Utvecklingen ligger i linje med den svenska regeringens vision om att göra Sverige till en gastronomisk stormakt i Europa till år 2020.

12. Nya affärer för spenderande bröllopspar
Roffa åt dig av de växande bröllopsbudgetarna hos förlovade par! Under 2012 gifte sig 50 616 par i Sverige, vilket var 3 052 fler än under år 2011. Men det är inte bara bröllopen som blir fler – budgetarna växer.

13. E-handeln växer rekordsnabbt
37 miljarder kronor – så mycket förväntas e-handeln omsätta 2013, en ökning med 18 procent från året innan. Under andra kvartalet i år växte e-handelsmarknaden med 19 procent, visar senaste e-barometern av PostNord.

14. Uppgång för underleverantörer
Som underleverantör inom industrin är det ljusa tider på gång, även om det är en tuff bransch. Svensk Industriförening (Sinf) spår i sin senaste Underleverantörsbarometer högkonjunktur i mitten av 2014.

15. E-böcker slår rekord
Har du fått ett e-bokerbjudande på sistone? Inte så konstigt. Försäljningen av e-böcker har det senaste året ökat med 150 procent, skriver Dagens Industri som kartlagt branschen.

16. Aktiva seniorer vill ha jobb – och kul!
Fram till 2060 kommer vi att vara många fler äldre i landet – andelen personer som är 75 år och äldre beräknas då ha ökat från dagens 9 procent till nästan 14 procent. Här finns alltså en växande kundgrupp att sikta in sig mot.

17. Spelbranschen visar rekordsiffror
Glöm att det bara skulle vara nördar som spelar dataspel – på bara några år har det blivit ett folknöje. Och de svenska spelutvecklarna växer så att det knakar: 2012 slutade branschens omsättning på 3,7 miljarder kronor, en ökning med hela 215 procent på två år.

18. Byggboomen behöver fler jobb
Under första halvåret i år påbörjades nybyggnationen av cirka 14 550 lägenheter. Det är en ökning med 33 procent jämfört med samma period förra året. Nybyggandet tros bara öka. Fler lägenheter innebär att mer arbetskraft behövs – och kanske är det här ditt företag och dina kunskaper kommer in?

19. Uteträning allt mer inne
Glöm gymträning – nu vill alla träna utomhus. Löptrenden har fullständigt exploderat det senaste året och intresset för vandring, friluftsliv och skidåkning ökar.

20. Kaffedrickare längtar efter lyx
Svenskar är tillsammans med våra finska grannar det folk som dricker mest kaffe i världen. Kaffekonsumtionen per svensk har ökat från cirka 7 kilo rostat kaffe år 2000 till 9,6 kilo år 2011. Nya kaffetrender dyker upp hela tiden – ursprungsmärkt, lyxigt bryggkaffe och egenrostade bönor. Hetast just nu är kaffekapslar.

21. Sötsugna svenskar vill ha premiumgott
På 1960-talet åt vi i snitt 6,7 kilo godis per person och år. Nu sätter vi i oss hela 16,9 kilo, enligt SCB. Ett genomsnittligt hushåll med två barn äter 1,3 kilo godis i veckan. Det gör att vi äter mest godis i hela världen.

22. Miljöteknik får 700 miljoner
Miljöteknikbranschen växer så att det knakar, visar en ny rapport från Vinnova. På fem år har sysselsättningen ökat med 15 procent och i dag har branschen en nettoomsättning på 260 miljarder kronor. Nu kan vi räkna med betydligt mer. Regeringen gick nyligen ut med att de satsar 700 miljoner kronor på små och medelstora miljöteknikföretag i en ny, grön investeringsfond.

23. Babyboom ger nya affärer
Antalet barn beräknas öka i Sverige de närmaste decennierna, enligt SCB:s befolkningsprognos. De senaste 100 åren har antalet barn stadigt legat på omkring 2 miljoner. Men enligt prognosen kommer vi att ha 2,4 miljoner barn i Sverige 2060. Babyboomen är bara början på ett långt spenderande för föräldrarna.

24. Självutveckling drar in miljoner
Motivationsföreläsare, coachning, självhjälpsböcker – aldrig har intresset för att må bättre och utveckla oss själva varit större. I USA spenderar folk sammanlagt 11 miljarder om året på produkter och tjänster inom självutveckling, till exempel seminarier, nätverk och böcker, enligt researchföretaget Marketdata Enterprises. Marknaden förväntas växa med 6,2 procent över de tre kommande åren.

25. Apphajpen behöver programmerare
Konsultföretaget Crystal Code varnade i somras för att bristen på programmerare som kan bygga appar till IOS och Android växer. Behovet av duktiga programmerare har blivit tio gånger större på bara ett år, och utbildningarna har inte riktigt hängt med. App-branschen omsätter i dag mellan fyra och fem miljarder kronor i Sverige, en siffra som knappast lär minska.

Prenumerera på Driva Eget här!