<![CDATA[]]>

Ida vann kampen mot Nikon om sitt varumärke

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 25 november, 2016

Kan man verkligen blanda ihop regnjackor med kameror? Frågan ställdes på sin spets när Ida Karlbom vägrade vika ner sig för japanska Nikon utan slogs för sitt varumärke Unikon i domstolen. Och vann!

I våras prydde Ida Karlbom Driva Egets omslag. Medan vi tog bilderna på henne i sina Unikon-regnjackor berättade hon att kameratillverkaren Nikon lyckats få Patent- och registreringsverket att dra tillbaka hennes registrerade varumärke Unikon. Nikon hade då i sista minuten överklagat att Ida fått rätt till varumärket, med hänvisning till att Unikon och Nikon kan blandas ihop. PRV gick då alltså på Nikons linje, trots att man tidigare godkänt Unikon.

– Jag tänker banne mig inte ge mig, jag tänker slåss för mitt varumärke. Jag har lagt ner massor av tid och pengar på det, sa Ida till Driva Eget då.

Och slagits för sin rätt har hon alltså gjort med den äran. Nu har domen fallit i patent- och marknadsdomstolen – och Ida vann!

– Det känns jättekul att äntligen kunna jobba vidare med mitt företag. Jag har behövt ta hänsyn till situationen under lång tid och det ska bli skönt att slippa tjafsa med jurister, säger Ida till Dagens Industri i dag och konstaterar att det gått två år sedan hon först registrerade sitt varumärke.

Än vågar hon dock inte ta ut glädjen helt. Nikon har några veckor på sig att överklaga domen. Driva Eget håller i sann David mot Goliat-anda på Ida, förstås. Så länge Nikon inte kan visa att man faktiskt är en regnjackeleverantör av tradition.