Träningsprogram

Övningarna som gör dig piggare – framför datorn

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 17 augusti, 2015

Sitter du mycket ner när du arbetar? Här är övningarna som hjälper dig att både bli piggare och starkare. De flesta kan du enkelt göra på kontoret!

Har du svårt att få tiden att räcka till för träning? Den brittiska folkhälsomyndigheten kom tidigare i år med riktlinjer för hur mycket vardagsmotion vi behöver. Varje dag man ska röra sig under minst två timmar och helst fyra för att hålla sig frisk och få en bättre hälsa.

Det kan vara svårt att få ihop så många timmar som småföretagare. Med mycket arbete framför datorn och ett kanske hektiskt familjeliv gäller det att pussla. En bra investering är ett höj- och tänkbart skrivbord, bara att variera arbetsställningen gör mycket för hälsan.

4 enkla övningar

Stå upp
Det viktigaste är att röra på sig lite. Se till att ta små promenader på kontoret, ta stående möten, stå upp varje gång du pratar i telefon och likande. Om du har höj- och sänkbart skrivbord, stå upp så ofta du kan och orkar. Börja med kortare perioder som en halvtimme i taget.

Räkna stegen
Vi bör gå minst 10 000 steg per dag. I dag finns stegräknare i många smartphones. Skaffa en stegräknare så kan du mäta hur mycket du rör dig varje dag. Kanske kan du styra upp en liten tävling med dina medarbetare eller frilanskollegor?

Tålyft
För att få igång blodcirkulationen: Stå rak i ryggen och gör mellan 15 till 20 tåhävningar.

Plocka apelsiner 
Sträck din ena arm upp mot taket och titta upp mot handen så du sträcker ut hela sidan av kroppen. Växla arm. Upprepa övningen mellan 10- 15 gånger.

Dra ihop skulderbladen
Dra dina armbågar bakåt så att skulderbladen dras ihop. Håll kvar en stund. Dra sedan fram armarna och tänk på att hålla axlarna nere under hela övningen. Upprepa mellan 10- 15 gånger.