Företag får vänta på utlovat elstöd i november – ”en omöjlighet”

Josefin Wallin

Uppdaterades: 19 oktober, 2022
Publicerades: 20 oktober, 2022
Foto av: Adobe Stock

Elstöd första november? Så var det lovat innan valet. Klart att betalas ut till hushåll och företag, men nu är det andra besked. Ebba Busch uppger att det är ”en omöjlighet” att ha elstödet klart för utbetalning som utlovat.

Inte troligt – elstöd första november

Många högerpartier viftade flitigt med flaggorna – och lovade snabbt utbetalat elstöd innan riksdagsvalet. Ulf Kristersson (M) var en av dessa partiledare. Nu efter valet tycks det vara en omöjlighet att detta ska ske redan 1 november som utlovat. I alla fall om man frågar Ebba Busch (KD):

– Det kommer att vara en omöjlighet, skulle jag bedöma, att få igenom det till den första november, säger KD-ledaren Ebba Busch till SVT Nyheter.

9 dagar innan valet var det Busch (KD), Pehrson (L), Åkesson (SD) och Kristersson (M) som lovade att stödet skulle vara på plats till novembers början. Vilket nu alltså ser mörkt ut. Men vallöftena är ändå någonting som de uppger att de arbetar hårt med att genomföra. Såväl de utlovade skattesänkningarna – som att se till att elstödet snarast påbörjas att betalas ut.

Läs mer: Elprisstöd och elräkningsakuten för företag – så mycket pengar kan du få

Retroaktiv utbetalning en möjlighet

Det utlovade elstödet skulle betalas ut till företag och hushåll första november. Detta för att företag ska kunna känna sig trygga med att hjälp och stöd kommer inom kort – och kunna planera sin höst och vinter utefter detta. Både Busch och Kristersson menar däremot att man ska kunna betala ut elstödet retroaktivt. Något som fortsatt kan ge stöd till många såklart – men är utmanande för företag som akut är i behov av elstödet.

Vad händer nu?

Pengarna ska tas från det överskott som finns hos Svenska Kraftnät (vilket du kan läsa mer om nedan). Detta meddelar de ska kunna betalas ut innan årsskiftet. Regeringen ska nu ta fram höstbudgeten som ska presenteras i november. Hur och när stödet betalas ut är därmed inte klart. En sak som är klart är däremot att det är tydliga besked från regeringen. Att det inte är troligt att du får ditt elstöd utbetalat som utlovat första november. Troligtvis klarnar detta i takt med att höstbudgeten tar form. Något man också tror går ganska snabbt med tanke på det gedigna underlag till budgeten som finns i förarbetet i form av Tidöavtalet.

Läs mer: Elprisstöd och elräkningsakuten för företag – så mycket pengar kan du få

Företag, elprisstöd och högkostnadsskydd – på 30 sekunder

  • Även för företag? Ja, företag ska få ta del av högkostnadsskyddet.
  • Hur stor ersättning? Uppges kunna bli fem gånger så högt som det hushållen kunde ta del av förra vintern, enligt förra statsministern Magdalena Andersson.
  • Vad ska pengarna användas till? Sammantaget rör det sig om ca 60 miljarder kronor som används för återbäring – och åtgärder som även de ska sänka elpriserna exempelvis sänkta nätavgifter.
  • När? Det ska ske så snabbt som möjligt enligt förra statsminister Magdalena Andersson, som uttalar sig till TV4-nyheterna. Den nya regeringen lovade 1 november, men detta ser ut att dröja.
  • ”Flaskhalsintäkter” från Svenska kraftnät utgör själva medlet för att kunna genomföra kompensationen.