<![CDATA[“Det har gått riktigt bra för oss. Under första halvåret har det kommit in flera uppdrag och om vi ska räkna lågt och bara utgå från de uppdrag vi har i dag så landar omsättningen på cirka 1,6 miljoner för i år. Men självklart har vi ambitionen att lyfta ännu mer”, säger Katarina Nyberg Finn på företaget HeMa Lön Mittsverige.]]>

Därför ska du starta eget i glesbygd

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 2 november, 2016

Katarina Nyberg Finn är en av fyra systrar som driver företag i en av Sveriges mest bespottade kommuner i Norrlands inland. Men trots att de bor i en av Sveriges kommuner med högst kommunal skatt har fördelarna visat sig vara flera.

HeMa Lön Mittsverige AB med två systerpar i ledningen driver sitt företag från Norrlands inland i en bygd som sällan nämns positivt.
– Ragunda är en av Sveriges fattigaste kommuner med en av landets högsta kommunala skatter. Vi har också ett av Sveriges högsta sjukskrivningstal och jag tror att det framförallt handlar om “inlåsningseffekten” här – folk är inte alltid nöjda med sin arbetssituation. Man kanske jobbar inom barn- eller äldreomsorg fastän man inte vill. Men det gör det också lättare för oss som privat företag att rekrytera, berättar en av delägarna, Katarina Nyberg Finn.

Hon tycker att trots att Ragunda ofta ses som “tärande”, bidrar kommunen i allra högsta grad till Sveriges ekonomi.
– Rik på vattenkraft men fattig ändå. Men det får vi sällan något tillbaka för.

Deras företag arbetar med andra företag som har valt att outsourca sin lönehantering, en platsoberoende tjänst där de kan sköta det mesta digitalt.

En stor fördel, enligt Katarina:
– Digitaliseringen är fantastisk. Och vi vill verkligen växa och skapa fler arbetstillfällen på den här orten. För de allra flesta som bor här gör det för att man vill – inte måste. Vi tror att det behövs fler arbetsgivare som alternativ till det offentliga och för att bidra till att undvika inlåsningseffekter.

Fördelar med att starta eget på glesbygd enligt Katarina:

1. Lätt att rekrytera
– Många har problem med rekrytering och det har vi till viss del också här på liten ort, men vi märkte verkligen en stor fördel när vi skulle rekrytera en lönekonsult – vi fick hur många ansökningar som helst. Jag tror att det beror på att många vill jobba med annat än hos de stora offentliga arbetsgivarna.

2. Lägre hyror
– Det är klart lägre hyror här är än i städerna. Sedan tycker jag att som relativt nystartad får vi mycket support och många hejarop. Många vill att det ska gå bra för oss och det behöver man höra och veta. Man blir inte anonym på samma sätt som ett nystartat företag i en stad.

3. Du slipper pendling
– Eftersom vårt företag är platsoberoende och det går att sköta det mesta digitalt slipper vi för mycket restid. Det är klart att vi kan göra företagsbesök och vi får kundförfrågningar även från Stockholm och har inte så långt till de större städerna – tio mil till Östersund och tolv till Sundsvall – men med dagens teknik sköter vi det mesta härifrån. Det är fantastiskt skönt att slippa all den tid man lägger på att pendla till och från jobbet i en större stad. Vi hinner med livet på ett helt annat sätt. Vi hinner driva företag, vara föräldrar och partner och inte minst, vi hinner med oss själva! Vi har inte längre än tio minuter till våra jobb vilket ger oss en bra balans och livskvalitet utan tidspress.

Läs också:

För Frida Andersson blev hemlängtan för stark. Hon återvände till Svartbyn söder om Överkalix och startade ett eget mikrobryggeri. Här är hennes företagsresa.