<![CDATA[]]>

Nya glädjesiffror för Sverige och företagarna

Camilla Björkman

Publicerades: 18 december, 2009

Det är dyster julstämning i Trollhättan när Saab går mot nedläggning. Läs om det här. Men nya siffror från veckan som gått visar samtidigt positiva ljusglimtar i ekonomin.

Småföretagare, som inte är i bilbranschen,  har all anledning att vara optimistiska inför det nya året, i alla fall om vi ska tro de siffror som nu lagts fram. Här är tre glada nyheter från veckan som gått:

Köpfest i butikerna. I december shoppar svenskarna loss för 61 miljarder kronor – i snitt 6 600 kronor per person, enligt Handelns Utredningsinstitut. Det gör att detaljhandelns omsättning i år ökar med sammanlagt 3,0 procent. Optimistiska hushåll och att vi är på väg ut ur krisen tror man är orsaken till årets köpglädje.

Lägre arbetslöshet. Under november uppgick arbetslösheten till 8,0 procent (390 000 personer), mot 8,1 procent i oktober. Det visar SCB:s Arbetskraftsundersökning från november. Den lägre siffran blev en glad överraskning – enligt SME Direkts prognosenkät förväntades arbetslösheten hamna på hela 8,3 procent.

Svensk export ökar. Efter ett svagt kvartal stiger den svenska exporten med 5,5 procent nästa år och 6,0 procent 2011, enligt Exportrådets senaste prognos. En stark orsak stavas Asien, där man tror att den svenska exporten ökar med 11,5 procent nästa år.

– Kina går som tåget eller lite till, säger rådets chefekonom Mauro Gozzo till Dagens Nyheter.