<![CDATA[]]>

Personligt ansvar vid skatteskulder ses över

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 7 april, 2015

Lagen som gör att du kan bli personligt betalningsansvarig om företaget inte betalar skatten i tid ska ses över. Detta eftersom flera företag idag tvingas till konkurs.

Annika FritschIdag kan bolagets vd och styrelseledamöter bli personligt betalningsansvariga om företaget inte betalar sin skatt i tid – helt utan tidsfrist.

Detta gör att många tvingas sätta företaget i konkurs för att inte bli personligt ansvariga, fast de skulle kunna klara företaget vidare.

Nu ska denna del i skatteförfarandelagen ses över eftersom en motion från Alliansens fick majoritet i riksdagen när Sverigedemokraterna valde att stödja den.

Annika Fritsch, skatteexpert på Företagarna välkomnar detta.

– Det här är ett problem. Det ger staten en gräddfil gentemot alla andra som har fordringar mot företaget och slår ut företag i förtid, säger hon.

De nuvarande reglerna försvaras dock av Charlotte Svensson, statssekreterare åt statsminister Magdalena Andersson.

– Företrädaransvar är något som inträder först vid grov oaktsamhet, och inte vid något litet misstag, säger hon till DI.

 Hon påpekar att ett avskaffande av reglerna om företrädaransvar skulle innebära missade skatteintäkter på en halv miljard kronor per år.

– Vi skulle dessutom kunna få se en väldigt osund konkurrens i näringslivet, fortsätter hon.

Men Annika Fritsch håller inte med, och menar att att dagens regler om företrädaransvar tvingar fram onödiga konkurser.

– Problemet är att domstolarna tycker att det oaktsamt att jag inte satt aktiebolaget i konkurs om skatten inte är betald vid rätt datum. Så man måste sätta bolaget i konkurs för att inte bli personligt ansvarig, säger hon.

Läs också: Här är skatterna som höjs för småföretagare