<![CDATA[]]>

Regeringens skräll: sänker rotavdraget – rejält

Ebba Arnborg

Publicerades: 25 mars, 2015

Före valet lovade Stefan Löfvén att inte riva upp ROT-reformen om S kom till makten. Men nu svänger regeringen om och till årsskiftet väntas en sänkning från 50 till 30 procent.
– Nu riskerar tusentals jobb att bli svarta igen, kommenterar Annie Lööf (C).

Regeringen förbereder nu en sänkning av rot-avdraget från årsskiftet. Förslaget är tänkt att läggas i höstbudgeten när det varit ute på remiss och pengarna ska i stället användas till att bygga bostäder.
 Förslaget innebär att man inte får dra av 50 procent utan 30 procent av kostnaden, så subventionen blir lite mindre, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TV4 Nyheterna.

Men förslaget möts av kraftig kritik från oppositionen.
– Det är ett svek och ett stort löftesbrott. Stefan Löfven sade tydligt innan valet att rotavdraget skulle vara oförändrat, säger Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson för Moderaterna, till TT.

Han fortsätter:
– Det riskerar givetvis att få effekter för jobben.

Det håller Annie Lööf (C) med om:
– Rot-avdraget har skapat tusentals jobb och gjort svarta jobb vita. Det är en mycket lyckad reform. Nu riskerar tusentals jobb att bli svarta igen, skriver hon i ett uttalande till TT.

Sänkningen välkomnas dock av vänsterpartiet.
– För vår del verkar det rimligt att dessa pengar används till nyinvesteringar i byggande av hyresrätter och till upprustning av miljonprogrammen, skriver partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson till TT.

Magdalena Andersson är inte rädd att väljarna ska uppfatta vändningen som ett svek.
Jag tror också att vi skulle få en svekdebatt om vi inte ser det faktum att rot-avdragen blir dyrare för skattebetalarna – det är viktigt för dem som sitter i villor att det blir enklare för deras ungdomar att flytta hemifrån, säger hon till TV4 Nyheterna.

Även våra läsare rasar, på Facebook och via mejlkommentarer till redaktionen.
”Våra hantverkare skall inte in i svarta hålet igen när det väl kommit ut!” skriver exempelvis läsaren Ingemar Cederlund.

Vad tycker du? Kommentera gärna nedan!