Småföretagarna utnyttjar ”kryphål”

Anders Andersson

Publicerades: 5 februari, 2013

Ekot påstår att en fjärdedel av alla nystartade fåmansbolag enbart använder reglerna om aktieutdelning för skatteplanering. Det har fått skatteutskottets vice ordförande Leif Jakobsson (s) att tala om utdelningsuttag som ”kryphål” och kräva försämring av 3:12-reglerna. Anders Andersson protesterar här.

Det började med att Sveriges Radios ekoredaktion under tisdagen hade ett inslag om att utdelningarna från fåmansbolag på fem år fördubblats till nästan 52 miljarder kronor.

Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på akademikerförbundet Saco, tyckte då att skattelagarna behandlar löntagare sämre än småföretagare:

– Det har blivit frivilligt för allt större grupper om de ska betala statlig inkomstskatt eller ej, och det är inte bra för systemets legitimitet.

Utdelningsreglerna styrs av de komplicerade 3:12-reglerna, som infördes för att företagare skulle få loss kapital till att växa och anställa. Sedan reglerna förändrades 2006 syns ett annat mönster, enligt docent Annette Alstadsaeter:

– Vi har tittat på de nya företagen och kan konstatera att 25 procent av de bolag som startats efter 2006 är skatteplaneringsföretag. Vi säger ingenting om de övriga 75 procenten, men 25 procent har ingen reell verksamhet utan har startats för ren skatteplanering, säger hon till ekot.

Annette Alstadsaeter har granskat effekterna av 3:12-reglerna på uppdrag av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi. Hennes slutsats är att reglerna är alldeles för generösa, särskilt för konsultbolag där anställda får delägarskap. Dit hör till exempel revisorer, advokater och it-konsulter.

Gunnar Wetterberg är inte förvånad över att de som kan reglerna utnyttjar dem maximalt:

– De här reglerna är så svåra att det inte är så många fler än skatterevisorerna som begriper dem. Men hundratusentals människor får skatterevisorernas hjälp att göra det här. Därför kommer det att vara ett problem som nog kan bli ganska stort på några års sikt, säger han.

Ekoinslaget fick oppositionspolitiker att hänga på:

– 3:12-reglerna ska vara generösa och bra för att främja företagsamhet och se till att det blir fler anställda. Men en bieffekt av de förändringar regeringen har gjort är att det också skapats ett kryphål och det är direkt otillständigt, säger vice ordförande i riksdagens skatteutskott, socialdemokraten Leif Jakobsson till Ekot.

Han kommer nu med ett förslag till ändrade regler:

– En väldigt enkel sak man skulle kunna göra är att se till att det bara gäller företag som överhuvudtaget har någon verksamhet. Många av de företag som använder reglerna för skatteplanering, bedriver ju ingen verksamhet

Utvecklingen bekymrar Jacob Johnson, vänsterpartist och ledamot i skatteutskottet:

– Reglerna behöver utvärderas, för det har kommit fram uppgifter om att de i stor utsträckning används till ren skatteplanering. Då tror jag att det är dags att efter sex-sju år med de här reglerna göra en rejäl översyn.

————–

  • Lyssna på Ekoinslaget här.
  • Driva Egets Anders Andersson menar att resonemanget i radion och hos poliikerna är felaktigt. Läs om det i hans blogginlägg här