Ska du starta eget? Undvik dessa 5 misstag!

Josefin Wallin

Publicerades: 4 januari, 2023
Foto av: Adobe Stock

Grattis! Är det dags att starta eget företag? Vi älskar företagande och önskar dig all lycka till. För att ge dig så bra förutsättningar som möjligt så vill vi bjuda på 5 vanliga misstag – och hur du kan undvika dem.

1. Du skippar affärsplanen

När du ska starta ett företag är det enkelt att rusa iväg, fångad av känslan och endorfinerna. Det är en fantastisk känsla att få uppleva, men kan också göra att du hoppar över viktiga steg. Det första som du bör göra är att ta fram en affärsplan för ditt företag. En svag affärsplan kanske är både ditt första och största misstag.

Affärsplanen ska bland annat innehålla:

  • Vad ska du sälja?
  • Vision och mission – ditt varför?
  • Vilka är dina kunder?
  • Hur ska du tjäna pengar?

Att ha en affärsplan är viktigt för att tänka långsiktigt och se till att du faktiskt tjänar pengar. Samtidigt är det ett steg många hoppar över. Vilket kanske blir ditt första misstag som företagare? Driva Eget har mycket bra guider och kunskap om hur du tar fram en riktigt bra affärsplan. Här har vi valt ut det allra bästa till dig.

Läs: Skriva en affärsplan – vad ska vara med? Mall och checklista

2. Du gör dyra misstag på grund av slarv

Att starta företag är relativt enkelt, se gärna våra två guider som hjälper dig längst ner i denna artikel. Att driva företag innebär däremot en viss förmåga att hålla ordning. Det är skatter som ska betalas in och bokföring som ska skötas. Så ge dig själv en present och bädda för ordning i bokföring och papper. En god struktur spar dig tid och gör att du enkelt kan ha koll på kvitton och skatter. Ett vanligt misstag är att man helt enkelt missar att betala in skatter eller avgifter som företaget är skyldiga. För de som driver enskild firma kan det också vara extra viktigt att undvika att blanda ihop företagets ekonomi med den privata. Så undviker du detta ”starta eget misstag”

  • Ha koll på din bokföring
  • Enskild firma? Håll isär privat ekonomi från företagets
  • Se inte momspengar som eget kapital. Sätt gärna dina momspengar på ett separat konto. Då har du koll på vad som ska betalas in – och vad ”du” har kvar.
  • Ha ordning på viktiga datum, inbetalningar och skatter
  • Kan du inte själv? Ta hjälp!

3. Du startar eget för att du inte har pengar

Att starta eget för att man vill tjäna pengar är inga fel. Men man behöver också ha en insikt om att det faktiskt kostar pengar – att tjäna pengar. Det är heller ingen spikrak genväg till en stor pengapåse. Vissa väljer vägen till eget företag för att man har uppfattningen om att det är enkelt, man styr sin vardag och tjänar mycket pengar. Visst kan det absolut vara en del av att driva företag, men långt ifrån hela sanningen.

Att starta eget för att man inte har pengar eller av fel anledning är ett vanligt misstag. Du behöver räkna med att det är en ”uppstartsfas” när du startar företag. En fas som kräver en hel del jobb – men kanske inte ger lika mycket pengar. För att undvika detta misstag behöver du starta företag av rätt anledning. Dessutom behöver du ha insikt om vad som faktiskt krävs och hur du ska genomföra din idé.

Läs: 10 saker framgångsrika människor gör annorlunda än alla andra

4. Du gör allt själv – småföretagarens utmaning

Att starta eget är nästan per definition för många att ”göra allting själv”. Många småföretagare gör allt själv av många olika anledningar. Ofta finns inte pengarna att låta någon utomstående hjälpa till – eller så vill man ha koll själv. Många känner nog igen sig i att ha skapat sin egen hemsida, logotyp och sitter och själva med bokföringen. Kanske behöver det vara så i början när kapitalet kanske är knapert, utgifterna större än inkomsterna och innan du byggt de nödvändiga affärsrelationer. Däremot kan det vara en god idé att undvika misstaget att fortsätta göra ”allting själv” allt för länge. Fokusera på det du är bra på och när det är möjligt ta in någon annan på att göra resten. Du ska fokusera på det du gör bäst och i de bästa av världar tjäna pengar på just det.

Läs: Logotyp till företaget? 5 tips som du inte får missa

5. Du vågar inte starta eget!

Kanske är det största misstaget av alla, att man inte vågar? Många när en dröm om att få starta det där företaget, eller testa den där idén. Kan du så ska du ge sig själv möjligheten att testa! Det finns mängder av information för hur du ska gå tillväga här på Driva Eget. Kanske är det nu då vågar ta klivet och vi kan få bli den där vännen att hålla i handen?

Läs: Hur startar jag företag? Kom igång redan idag

Starta eget: Guiderna som hjälper dig undvika misstag

Läs: Registrera aktiebolag på Verksamt – här är checklistan!
Läs: Registrera enskild firma – här är checklistan!
Gratis mall: Gratis fakturamall – skapa din faktura direkt här