Vi måste inte älska vårt jobb varje dag bara för att vi valt det själva

Dorotea Pettersson

Publicerades: 12 april, 2016

Jag säger ofta att jag älskar mitt jobb. Jag gör det jag verkligen brinner för och hur kan det då ens vara möjligt att tycka det är tråkigt? Jag hör samma resonemang från mina egenföretagarkollegor. Det är så vi ser på vårt val av arbete. Den senaste tiden har jag frågat mig själv om det verkligen är så varje dag?

Alltså missuppfatta mig inte. Jag älskar verkligen mitt jobb. Jag får göra det jag verkligen vill göra nästan varje dag. Det bästa med mitt arbete är när någon av mina klienter får en aha-upplevelse kring något vi pratar om. Det blir som om något helt nytt föds och arbetet går lättare framåt. Både för klienten och för mig.

Men alltså, älskar vi vårt jobb varje dag? Är det alltid så fantastisk roligt? Jag vill inte påstå att det är det. Jag har dagar då jag önskar att jag kunde strunta i allt och lägga ner hela verksamheten (vilket inte kommer hända i första taget). Det är inte roligt att sitta med ekonomi eller uppdatera hemsidor eller vad det nu är. Och ja, jag kan låta någon annan göra det och det gör jag med vissa av företagets uppgifter men inte allt. Vissa dagar är det bara motigt. Flera nej på samma dag kanske eller något tänkt samarbete blir inte som planerat. Det händer saker som är mindre roligt vissa dagar.

Detta till trots så fortsätter jag för att jag ju trots allt brinner för detta jag gör men jag skulle önska att vi inte alltid målade upp guld och gröna skogar. Jag skulle önska att vi ibland bara sa till varandra: att nu är jag trött på det här. eller pratade om hur tufft det är att hitta nya kunder. Att vi sa att kalendern inte är så fullproppad som vi frontar med. Det skulle vara så skönt.

Som egenföretagare väljer vi själva hur mycket vi vill arbeta men även detta är sanning med modifikation för det är ju trots allt så att företaget rullar inte utan mig. Tar jag ledigt så har hela företaget ledigt. Det är ingen som gör mitt jobb åt mig och det är svaret till dem som inte är egenföretagare: vi kan inte bara strunta i det vi gör bara för att vi kan bestämma över vår tid helt själva. Däremot kan vi planera bättre. Vi kan försöka att inte ha helt fulla veckor utan ge utrymme för vila. Det går att stänga företaget för en dag, till och med en hel vecka.

Hur känner du som driver företag? Känner du så här ibland?